0 svar
3195 visningar
doozie 11
Postad: 26 jan 2022 19:57

Litteraturanalys svenska 3

Hej jag ska göra en analys av två romaner i svenska 3 och undrar om arbetet ser bra ut så här långt?

 

 

    Sci-Fi igår och idag - En analys av två romaner 

                 Dune av Frank Herbert  & The Martian: Ensam på Mars av Andy Weir

 

Jag har valt att analysera dessa två verk för att jag alltid har varit intresserad av Sci-Fi både i böcker men också i film. Jag tror det beror mycket på att man kanske tänker sig att det är så här det faktiskt ser ut långt fram i framtiden. Eftersom det skiljer 50 år på dessa två verken tror jag att det finns mycket olikheter men kanske också en del likheter i mellan dom.

 


The Martian: Ensam på Mars handlar om astronauten Mark Watney som är strandsatt på planeten Mars efter en misslyckad rymdexpedition. Utan möjligheten att kontakta jorden inser han att han får använda sin kunskap för kunna överleva medans han fortsätter drömma om att någon gång bli räddad. 


Andy Weir beskriver miljöerna i romanen som väldigt tomma och ängsliga, det låter helt enkelt som en obebodd planet, inga växter och inget vatten. Ju längre in i boken man kommer ju mer miljöer påträffar man. Detta beror främst på Mark med sina egna kropp & kunskaper framställer påhittade miljöer där växter och frukter kan gro.


Dune


I ett universum långt bort ifrån vårt eget pågår det ett krig om det kraftfullaste ämnet i dess universum nämligen Melange. Melange är ett ämne som kan användas till att ge folk ett längre liv men används också till att kunna navigera under interstellära rymdresor. När fursten Leto Atreides mördas flyr sonen hans son Paul ut i öknen på en mycket farlig resa. 


Analys av innehåll 


Andy Weir beskriver miljöerna i sitt verk The Martian: Ensam på mars som väldigt tomma och ängsliga, det låter helt enkelt som en obebodd planet, inga växter och inget vatten. Ju längre in i boken man kommer ju mer miljöer påträffar man. Detta beror främst på Mark med sina egna kropp & kunskaper framställer påhittade miljöer där växter och frukter kan gro.


I Dune har vi en hel del likheter när det kommer till miljöerna. Nästan hela boken utspelar sig på planeten Arrakis som är en ökenplanet, så man blir inte inte helt förvånad när Frank beskriver majoriteten av miljöerna som tomma och ängsliga. Dock skrivs det om stora palats och städer i Dune detta är inte något som existerar i The Martian. 

 

Är det något som inte ser bra ut så här långt och som bör ändras. Är det något jag ska tänka på?

 

Kunskapskrav till uppgiften:

Betyget E: Eleven kan göra en fördjupad, textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom belägg från texterna.


Betyget C


Eleven kan göra en fördjupad och utförlig textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.


Betyget A

Eleven kan göra en fördjupad, utförlig, träffsäker och nyanserad textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap ur flera perspektiv. I analysen använder eleven med säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.

Svara Avbryt
Close