5 svar
961 visningar
sofialindast 116
Postad: 31 aug 2021 21:34 Redigerad: 31 aug 2021 21:58

Livets uppkomst - kemisk evolution. Har jag förstått min lärare rätt?

Hej! 

Jag skulle behöva hjälp med en fråga. Frågan lyder: "Hur tror man att kemisk evolution påbörjade möjligheterna för liv?"

 

Mitt svar: Det som bygger upp DNA, RNA och proteiner är nukleotider och aminosyror och när dessa biomolekyler reagerar med varandra skapas nukleinsyror, lipider och proteiner. Dessa makromolekyler kan i sin tur bygga upp DNA och RNA vilket är en grund för liv.

 

Har jag förstått frågan rätt och är mitt svar korrekt?

mag1 8919
Postad: 31 aug 2021 22:07

Det beror lite på hur man vill inrikta svaret, och så klart på vad ni läser i kursen. I den vidaste bemärkelsen så kan kemisk evolution mena på allt ifrån hur de grundämnen som krävs för liv  bildades (Big bang/nova/supernova) och koncentrerades i samband med planetbildning. Efter vilket molekyler bestående av flera olika grundämnen bildades. Och dessa molekyler reagerade/kombinerades sedan, tills de bildade större och mer komplicerade molekyler bildats, som i sin tur kunde kopieras och fortsätta utvecklas till annu mer komplicerade molekyler. Och vid detta skede börjar nog RNA dyka upp, sedan de andra som idag krävs för att så pass komplicerat liv som det på jorden skall kunna leva.

sofialindast 116
Postad: 31 aug 2021 22:16 Redigerad: 31 aug 2021 22:17

Vi är förbi det med Big bang och pratar nu bara om livet/organismers uppkomst. 

Vi har tittat på denna video. https://www.youtube.com/watch?v=WZCeOUSYb4g

mag1 8919
Postad: 31 aug 2021 22:23

Okej, då blir det från bildandet av enkla molekyler, som i sin tur gav mer och mer komplicerade molekyler.

Om du hoppar direkt till DNA, RNA och proteiner skulle jag säga att du missar massvis av kemisk evolution - d.v.s. den utvecklingen av de mest primitiva molekyler som gav upphov till de mist sagt komplicerade molekylerna DNA/RNA/proteiner vi har idag. Dessa har både genomgått kemisk och biologisk evolution.

sofialindast 116
Postad: 31 aug 2021 22:26

Du tycker alltså inte att det räcker med att jag förklarar att när biomolekylerna nukleotider och aminosyror reagerar med varandra, skapas nukleinsyror, lipider och proteiner och att dessa makromolekyler är grund/byggstenar till DNA och RNA?

Teraeagle 20215 – Moderator
Postad: 1 sep 2021 09:01
sofialindast skrev:

Du tycker alltså inte att det räcker med att jag förklarar att när biomolekylerna nukleotider och aminosyror reagerar med varandra, skapas nukleinsyror, lipider och proteiner och att dessa makromolekyler är grund/byggstenar till DNA och RNA?

Nej, mycket av det där är väldigt sentida. DNA uppstod troligen ganska långt efter RNA eftersom DNA är en mer avancerad molekyl.

Först måste man definiera vad som krävs för att något ska klassas som levande och där ställs t.ex. krav på att en organism kan föröka sig på något sätt. Det måste alltså ha uppstått någon sorts molekyl med kapacitet att skapa kopior av sig själv samt lagra en sorts ritning (arvsmassa) över hur detta ska gå till. Det är heller inte något som kan ske okontrollerat utan det måste finnas något som reglerar hur snabbt kopieringen sker och tillåter att rätt reaktioner äger rum vid kopieringen. Med andra ord måste de första livsliknande molekylerna ha någon sorts katalyserande förmåga, dvs att snabba på vissa kemiska reaktioner. De första molekylerna måste med andra ord ha kunnat skapa kopior av sig själv samt ha förmåga till katalys. Idag hittar man dessa egenskaper hos RNA-molekylen. Det finns RNA som kan katalysera kemiska reaktioner samtidigt som det lagrar genetisk information. De första livsliknande molekylerna måste alltså ha varit ganska lika RNA, vilket man kallar för RNA-världshypotesen:

https://sv.wikipedia.org/wiki/RNA-v%C3%A4rldshypotesen 

Innan allt detta kan äga rum måste det såklart ha uppstått enklare organiska molekyler. Förr i tiden trodde man att organiska ämnen bara kunde bildas av organismer (därav namnet organisk) så det var svårt att förstå hur något organiskt kunde ha uppstått innan det fanns liv på planeten. Den tyska kemisten Friedrich Wöhler visade dock att man kunde framställa urinämne (som är organiskt) från oorganiska ämnen:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Friedrich_W%C3%B6hler 

På senare tid har man hittat organiska ämnen på andra platser i solsystemet, även ganska avancerade ämnen som aminosyror. Det är bevisligen så att organiska ämnen kan uppstå utan hjälp från något levande.

Svara Avbryt
Close