5 svar
53 visningar
7la_ är nöjd med hjälpen
7la_ 191
Postad: 29 dec 2022 16:19 Redigerad: 29 dec 2022 16:19

Livscykelanalys

Vad innebär en livscykelanalys och hur kan man med en livscykelanalys få en bild av en elbils miljöpåverkan?

Jag har redan skrivit om vad livscykelanalys innebär men jag vet inte hur jag ska svara på resten av frågan, kan jag få hjälp? Tack! 

Smutstvätt 21948 – Moderator
Postad: 30 dec 2022 16:21

Vad har du skrivit om livscykelanalys hittills? Hur tillverkas elbilar (översiktligt)? Hur påverkas miljön av att en elbil används? Vad händer när en elbil skrotas?

7la_ 191
Postad: 30 dec 2022 20:16

Jag kunde bara skriva om vad det innebär men inget annat.

Hur tillverkas elbilar (översiktligt)?

Jag vet inte hur elbilar tillverkas men de har batterier och de är inte som en  förbränningsbil. 

 

Hur påverkas miljön av att en elbil används?

Om man jämför elbilar med diesel eller bensinbil då är elbilar mycket miljövänligare eftersom de släpper inte lika mycket koldioxid som benil o disel bilar gör.

 

Vad händer när en elbil skrotas?

Litiumbatterier är problemet med elfordon som måste demonteras. Ett defekt batteri har potential att spontant antändas och starta en dagar lång eldsvåda. Batterihantering för elfordon kräver utbildning.

 

Jag har försökt att svara på dina frågor, men jag förstår fortfarande inte frågan och vet inte hur jag ska svara. 

Eliase07 18
Postad: 30 dec 2022 23:01

Kan du ge mer detaljer om livscykelanalys. De vill att du ska använda det, och jag själv vet inte riktigt vad de menar

Teraeagle 17882 – Moderator
Postad: 31 dec 2022 01:27

Det du har gjort nu kallas för en livscykelanalys av typen vagga-till-grav, dvs att man tittar på tillverkning, användning och skrotning. Egentligen kan man förlänga värdekedjan ytterligare och titta på vilka naturresurser som krävs för att bygga en elbil. Där kan man t.ex. konstatera att det krävs betydligt mer metall (koppar, kobolt, nickel m.fl.) för att bygga en elbil än en bränsledriven bil.

Man kan göra en väldigt avancerad LCA där man räknar mer exakt på olika utsläpp, det finns programvaror för sånt. Men det ör överkurs för högstadiet, utan är snarare något man använder om man jobbar med det professionellt.

Något du också ska ta med dig när det kommer till LCA är att det inte finns något objektivt rätt resultat. När man får resultatet från en LCA måste man alltid kolla vem som har beställt analysen, för man kan till viss del få det resultat man vill ha. Om det är en elbilstillverkare som vill visa hur miljövänlig elbilen är jämfört med en dieselbil, kanske man räknar med att elbilen laddas med 100% förnybar el. Men det kanske inte är hur elbilen används egentligen, utan då kanske den laddas med el från kolkraft istället. Då får man helt annorlunda resultat som gör elbilen likvärdig, eller till och med sämre än dieselbilen. Man måste alltid vara kritisk till LCA.

7la_ 191
Postad: 31 dec 2022 09:14

Tack så mycket för förtydligandet!! Nu har jag en klar bild av hur jag ska svara på denna fråga. Tack!

Svara Avbryt
Close