3 svar
23 visningar
Farina 31
Postad: 6 jun 19:06

Livsvillkor

Hej

Det står i min bok att enbart mäta makroklimat inte är tillräckligt för att förstå organismernas livsvillkor  särskilt för mindre organismer(mikroklimat är viktigare för mindre organimser).Jag förstår inte vad som menas med livsvillkor och varför det är viktigare med mikroklimat för mindre organismer.

 

Alla svar uppskattas

mag1 5244
Postad: 7 jun 14:11

Om jag vänder på orden ordning och stoppar in en preposition, "villkor för liv", blir det lite klarare då?

En liten organisms omgivning (klimat) kan ha en mycket större påverkan för en organism som inte kan t.ex. röra sig så långt. För en organism som inte rör på sig och som inte breder ut sig så mycket, t.ex. en lav på en sten, så kommer laven att utbyta ämnen med sin direkta omgivning (stenen/luften). Och detta är ett mycket mindre område än t.ex. ett träd, svampens mycel, eller alger som lever fritt i havets vatten. Mikroklimatet blir då mer betydelsefullt för den mindre organismen, även om den samtidigt påverkas av makroklimatet.

Farina 31
Postad: 7 jun 14:55

Jag förstår vad du menar men det finns också många stora organismer som inte kan röra sig så där snabba och därför förstår jag inte sambandet mellan organismens storlek och hur den påverkas av klimatet.

mag1 5244
Postad: 7 jun 15:13

Om du jämför hur stor volym jord som t.ex. en morot växer i, med den jorden som en eks rötter (som kan bli 30 meter hög) breder ut sig i. Vilken art tror du breder ut sig mest i jorden, och där?

Och hur stor effekt tror du det har på eken om du gräver upp en hink jord kring dess rötter, jämfört om du gräver bort en hink jord kring moroten?

(Som jämförelse kan några morötter växa till full storlek i ett mjölkpaket).

Svara Avbryt
Close