3 svar
17 visningar
Sasha28 är nöjd med hjälpen!
Sasha28 28
Postad: 2 dagar sedan

Ljud

Hej, jag vet att ljud skapas när luftmolekylerna rör på sig och luften förtäts och förtunnas, när saker vibrerar. Därför undrar jag, varför hör man inget när t.ex. en penna svänger fram och tillbaka ? Är det för att den ger ifrån sig ett infraljud eller är det för att den inte vibrerar ? Skapas det ett ljud över huvudtaget ? 

mag1 1149
Postad: 2 dagar sedan Redigerad: 2 dagar sedan

Det skapas ett ljud, men ljudets volym är antingen för låg för att du skall uppfatta ljudet eller så har ljudet en frekvens du inte hör så bra (kanske inte alls). Den vibrerar dock men inte på samma sätt som ett längre föremål, jämför med en kort sträng och en längre på ett stränginstrument.

Har du provat med en längre objekt t.ex. en rundstav?

Sasha28 28
Postad: 2 dagar sedan

Alltså skapas det ett ljud när man svänger på pennan bara att det blir ett infraljud ? 

Följdfråga i så fall, kanske låter det när man t.ex. knackar på en dörr, den vibrerar ju inte ? Måste saker vibrera för att vi ska höra ? Eller handlar det bara om hur luften förtunnas och förtätas ? 

mag1 1149
Postad: 2 dagar sedan

Vilken frekvens ljudet från vibrationen får beror på föremålets längd. Men samtidigt uppstår även ljud när pennan trycker på luften.

Jo dörren vibrerar, genom din knackning överförs tryck till dörren som sedan utövar tryck på luften i på andra sidan, för att sedan flexa tillbaka. Dörrens vibration är dock kortlivad, då den dämpas av dörrfodret-/karm och väggen som dörren sitter i.

Svara Avbryt
Close