5 svar
58 visningar
Amalfaour är nöjd med hjälpen
Amalfaour 80
Postad: 24 jul 20:55

Ljud & ljus åk 9

jag förstår inte riktigt vad de menar på fråga 12, handlar det om ploridglasögon eller något liknande? Hur ska jag rita? Jag har ingen aning om hur jag ska lösa den men jag tror att det har något och göra med glas ögon och hur ljuset passerar genom glaset? 

Laguna Online 20243
Postad: 24 jul 23:36

Vad står det på sidorna 138-139?

Jag tror inte glasögonen är viktiga, utan det handlar om hur ljuset går när man har hällt i en del vatten.

Amalfaour 80
Postad: 25 jul 07:40

Har inte den boken så vet inte 

Leta i din bok efter något avsnitt som beskriver hur ljus ändrar riktning när det går från vatten till luft. Det kallas "brytning".

Amalfaour 80
Postad: 25 jul 08:13

Kan det vara att när ljusstrålen kommer in i glaset bromsas den ena sidan före den andra och strålen byter riktning?

Laguna Online 20243
Postad: 25 jul 09:27

Jag tycker det är dåligt av skolan/läraren att inte ge dig mer information än den där lilla bilden. Vi andra har sett experimentet många gånger, men man kan inte begära att du ska räkna ut vad det handlar om.

Du kan försöka genomföra det själv. Ta ett glas och lägg ett mynt på botten. Ta en tillbringare eller vattenkanna med vatten i. Ställ dig och titta snett ner i glaset så att du ser myntet. Häll långsamt vatten i glaset medan du fortsätter titta.

Då är det meningen att ett optiskt fenomen ska uppträda. Glasögon behöver du inte.

Om det känns svårt eller inte funkar kan du i alla fall rita. Situationen när glaset är tomt på vatten ser du på bilden. Rita en likadan bild med glaset halvfyllt med vatten. Hur går ljuset från myntet då?


Tillägg: 25 jul 2022 09:29

Det är förresten kanske bättre om glaset är en burk eller kopp, så man inte ser myntet genom sidorna utan bara uppifrån.

 

Svara Avbryt
Close