8 svar
26 visningar
Dkcre är nöjd med hjälpen
Dkcre 1156
Postad: 2 maj 21:57

Lös ekvation med substitution

Hej!

Man ska lösa:

x6 - 2x3 -3 = 0

Jag vet inte riktigt vad jag ska ersätta med, antingen ersätta så man får en andragradsekvation eller så man kan faktorisera.

Dkcre 1156
Postad: 2 maj 22:00

(t2)3 - 2t32 -3 = 0

Trinity2 1712
Postad: 2 maj 22:00

x^6 = (x^3)^2

Så t=x^3 är lämpligt

Dkcre 1156
Postad: 2 maj 22:05 Redigerad: 2 maj 22:07

Då kommer jag fram till att x = -(33)

Och det verkar.. nästan stämma.

t - 2t -3 = 0-t = 3t = 3-1t= x3x3 = 3-1x = -(33)

Trinity2 1712
Postad: 2 maj 22:08
Dkcre skrev:

Då kommer jag fram till att x = -(33)

Och det verkar.. nästan stämma.

t - 2t -3 = 0-t = 3t = 3-1t= x3x3 = 3-1x = -(33)

 

t^2 - ....

Du hade x^6 = (x^3)^2 = t^2

Dkcre 1156
Postad: 2 maj 22:12 Redigerad: 2 maj 22:14

Ledsen, förstår inte vad du menar

Eller ja, okej, pq eller abc menar du.

Mrpotatohead 4986 – Moderator
Postad: 2 maj 22:14 Redigerad: 2 maj 22:15

Din första term är fel i ekvationen. Den ska vara t2. Det är en andragradare. 

Dkcre 1156
Postad: 2 maj 22:17 Redigerad: 2 maj 22:18

Såg det nu, tack. Var nästan med på allt från början, är ganska nöjd med det.

3sqrt(3) och -1 blir svaret

Det ska du vara. Bra jobbat.

Svara Avbryt
Close