3 svar
30 visningar
poijjan är nöjd med hjälpen!
poijjan 223
Postad: 14 apr 2019

Lös ekvationen

3z-2z=1-10iJag löser ut z=3z2-12+10i2Stoppar in mitt beräknade z i ursprungsekvationen3z-23z2-12+10i2 = 1-10iMen får då ut 0=0 , vad gör jag för fel ? 

AlvinB 2757
Postad: 14 apr 2019

I sådana här ekvationer utgörs knepet av att sätta z=a+biz=a+bi. Om z=a+biz=a+bi, vad blir då z¯\bar{z}? Vad får du om du stoppar in detta i ekvationen?

poijjan 223
Postad: 14 apr 2019
AlvinB skrev:

I sådana här ekvationer utgörs knepet av att sätta z=a+biz=a+bi. Om z=a+biz=a+bi, vad blir då z¯\bar{z}? Vad får du om du stoppar in detta i ekvationen?

Då får jag ut Z=1/3+(10/3)i , vilket jag antar är rätt, tack! :-)

Men inser inte varför det inte fungerar att lösa ut z, och köra den vägen ?

Laguna 4366
Postad: 14 apr 2019
poijjan skrev:
AlvinB skrev:

I sådana här ekvationer utgörs knepet av att sätta z=a+biz=a+bi. Om z=a+biz=a+bi, vad blir då z¯\bar{z}? Vad får du om du stoppar in detta i ekvationen?

Då får jag ut Z=1/3+(10/3)i , vilket jag antar är rätt, tack! :-)

Men inser inte varför det inte fungerar att lösa ut z, och köra den vägen ?

Det du gör är ungefär samma sak som om man skulle ta ekvationen

2y + 4x = 6

lösa ut y, alltså y = 3 - 2x, och sätta in detta i ekvationen. Det ger inget nytt, utan blir bara något trivialt sant, t.ex. 0 = 0.

Svara Avbryt
Close