2 svar
20 visningar
FelixRoth är nöjd med hjälpen
FelixRoth 4
Postad: 16 jan 18:10 Redigerad: 16 jan 18:11

Lös ekvationen f'(x)=0

Hej! 

Jag har lite problem med en uppgift här där jag ska lösa ekvationen f'(x)=0 från ekvationen f(x)=e2x-2x+e.

Så här långt har jag kommit hitills:´

f(x)=e2x-2x+e

f'(x)=2e2x-2

0=2e2x-2

2=2e2x

1=e2x

Här tar det lite stopp. Jag testade med att logaritmera båda sidorna för att få ner 2x från potensen och då fick jag att svaret var ungefär 0,12 men i facit står det att svaret är 0. Är det något jag missat?

om du logaritmerar bägge led får du 

ln(1) = 2xln(e) =>

0 = 2x och x alltså = 0

Eftersom ln(1) = 0 och 

ln(e) = 1

Annars kanske du vet att a^0 = 1 för alla a skilda från 0.

FelixRoth 4
Postad: 16 jan 18:19

Tack så mycket då förstår jag!

Svara Avbryt
Close