4 svar
34 visningar
Dualitetsförhållandet 1108
Postad: 7 apr 18:57

Lös exponential ekvation

3x=eln(3)x2x=eln(2)xeln(3)x-ln(2)x+1eln(3)x-eln(2)x=7e-ln(2)x  eln(3)x-ln(2)x+1=7(eln(3)x-ln(2)x-1)

Är jag helt ute och cyklar eller kan jag komma vidare från det här?

Laguna 14313
Postad: 7 apr 19:10

Det borde man kunna göra. Du kan kalla ln(3)x-ln(2)x för nånting, t. ex. t. 

Dracaena 1349
Postad: 7 apr 19:10 Redigerad: 7 apr 19:10

Jag tror det blir trevligare om du börjar med att förenkla och sedan logaritmerar istället.

3x+2x=7(3x-2x)3^x+2^x=7(3^x-2^x) och förenklar vi får vi (-6·3x)+(8·2x)=0(-6 \cdot 3^x)+(8 \cdot 2^x)=0 och nu kan du logaritmera och isolera x.


Dualitetsförhållandet 1108
Postad: 7 apr 19:11

3x+2x=7×3x-7×2x8×2x=6×3x2x+2=3x+1

skit i mitt förra försök till lösning

Dualitetsförhållandet 1108
Postad: 7 apr 19:45

ln(2)(x+2)=ln(3)(x+1)

ln(4)+ln(2)x=ln(3)x+ln(3)

ln(4/3)=xln(3/2)

x=ln(4/3)/(ln(3/2))

Svara Avbryt
Close