1 svar
16 visningar
Lamar.j23 5
Postad: 7 feb 17:55

Lös följande ekvtioner

a) 2 lg x - lg x = 3

b) lg x + lg 3 = lg (x+3)

Yngve 37106 – Livehjälpare
Postad: 7 feb 18:05 Redigerad: 7 feb 18:27

Hej.

På a-uppgiften kan du börja med att byta ut lg(x) mot a.

Hur ser ekvationen ut då? Kan du lösa ut a ur den ekvationen?

Byt i så fall tillbaka från a till lg(x) och lös det sista steget.

===

På b-uppgiften kan du antingen leta i formelbladet efter någon lämplig logaritmformel eller så kan du ta "10 upphöjt till" på båda sidor, dvs om ekvationen är VL = HL så gäller det att 10VL = 10HL. Förenkla vänsterledet med hjälp av en potenslag ur formelbladet.

Svara Avbryt
Close