1 svar
51 visningar
Jack111 1
Postad: 9 aug 2018 Redigerad: 9 aug 2018

Lös ut en variabel ur ln

Lös ut x

 

(((75-20)-(90-x))/ln((75-20)/(90-x)))=48,524

55-(90-x)=48,524*ln(55/(90-x))

-35+x=48,524*ln(55/(90-x))

-35/48,525=ln(55/(90-x))-x

-0.72=ln(55/(90-x))-x

e^(-0.72)=55/(90-x))-e^x

 

Efter detta steg hur gör jag sen, har jag gjort rätt? Svaret ska bli runt 47

 

Tråd flyttad från kluringar till Matte 3. /Smutstvätt, moderator 

Yngve 9235 – Mattecentrum-volontär
Postad: 9 aug 2018 Redigerad: 9 aug 2018
Jack111 skrev:

Lös ut x

 

(((75-20)-(90-x))/ln((75-20)/(90-x)))=48,524

55-(90-x)=48,524*ln(55/(90-x))

-35+x=48,524*ln(55/(90-x))

-35/48,525=ln(55/(90-x))-x

-0.72=ln(55/(90-x))-x

e^(-0.72)=55/(90-x))-e^x

 

Efter detta steg hur gör jag sen, har jag gjort rätt? Svaret ska bli runt 47

Välkommen till Pluggakuten!

Du gör fel i högerledet på sista raden. Du måste ta e upphöjt till hela högerledet. Och det gäller att ab-cab-aca^{b-c}\neq a^b-a^c.

Men varifrån kommer ekvationen?

Det går inte att lösa ut x ur denna ekvation.

Du kan t.ex. lösa den grafiskt eller med någon numerisk metod.

WolframAlpha håller med om att x ska vara runt 47.

Svara Avbryt
Close