7 svar
66 visningar
TeknikSebbe 9
Postad: 22 mar 2020

Löslighet och temperatur

Hej, 

 

Jag har en fråga angående löslighet. Vi har gjort en labb inom detta område och uppdraget var att lägga moroter och rödbetor i vatten respektive olja, och sedan koka upp det. Min fråga är alltså följande:

Morot löser sig inte i olja då oljan är opolärt men blir moroten mer löslig när man kokar upp det i vätskan? Har försökt hitta något om det på nätet men hittar ingenting. Givetvis fick man ett resultat från labben men glömde anteckna det..

Teraeagle Online 10161 – Moderator
Postad: 22 mar 2020 Redigerad: 22 mar 2020

Själva moroten löses inte upp i varken vatten eller olja. Den innehåller väldigt mycket fibrer som inte riktigt går att lösa upp. Däremot innehåller morötter en del (opolära) karotenoider som ligger bakom den orange färgen. Om man kokar moroten kommer dels den fibrösa strukturen att luckras upp och då frigörs karotenoiderna lättare, samtidigt som jämvikten mellan olja och vatten ställer in sig snabbare.

TeknikSebbe 9
Postad: 5 apr 2020

Jag sitter fast på felkällor angående en laboration vi gjorde. Laborationen gick ut på att kolla ifall karoten (morotens färgämne) och betanin (rödbetans färgämne) kunde lösa sig i vatten och olja. Vad vi gjorde var att koka upp vattnet och oljan i fyra bägare med moroter och rödbetor i. Hade varit trevligt ifall man eventuellt kan få lite ideer till felkällor? Tack!

Hur ser dina egna idéer ut?

TeknikSebbe 9
Postad: 5 apr 2020

Jag tänkte lite på mängden olja och vatten man hade. Dock fick vi 100 ml bägare men man skulle hälla vätskorna tills de nådde toppen av morots och rödbetans topp, vilket kanske var runt 75 ml då man delade upp moroten och rödbetan i mindre bitar. Men är lite osäker på om mängden vätska spelar så stor roll i mitt fall..

Teraeagle Online 10161 – Moderator
Postad: 5 apr 2020 Redigerad: 5 apr 2020

Mängden olja hade haft betydelse om syftet var att ta reda på hur mycket av färgämnena som kan lösas av oljan, men nu var ju frågan ifall de kan lösas (överhuvudtaget). Det var i alla fall så du formulerade uppgiften här i tråden. Då har mängden olja ingen betydelse.

Vad fick du för resultat? 

TeknikSebbe 9
Postad: 5 apr 2020

Karotenet löste sig i oljan men inte i vattnet. Betaninet däremot löser sig i vatten och inte i olja.

Teraeagle Online 10161 – Moderator
Postad: 5 apr 2020 Redigerad: 5 apr 2020

Du har nog inte så många felkällor i en så pass enkel laboration. Det är bättre att lägga fokus på andra delar av diskussionen än att krysta fram felkällor som inte finns och/eller saknar relevans. Det är åtminstone mitt råd.

Svara Avbryt
Close