5 svar
160 visningar
852sol är nöjd med hjälpen!
852sol 1228
Postad: 13 jan 2020

Löslighet proteiner

Varför är fiberproteiner i allmänhet olösliga i vatten medan globulära proteiner är lösliga i vatten?

Tack på förhand

Vad tror du själv?

852sol 1228
Postad: 14 jan 2020

Jag vet inte riktigt, men det kanske har någonting med att typ c-terminalen i peptidkedjan kan typ omringa den egna proteinet så att det blir OH-gruppen som är mer framträdande och därför blir den polär, medan i fiberproteinet blir det en lång sträcka som inte alls är i närheten av OH-gruppen.

Tack på förhand

Vilken typ av sidokedjor finns det på utsidan av ett globulärt protein? Viken typ av sidokedjor har ett fibröst protein? Eller för att ta det från ett annat håll: Vad brukar globulära proteiner ha för funktion? Vad brukar fibrösa proteiner ha för funktion?

852sol 1228
Postad: 14 jan 2020

Globulära proteiner är ju typ enzymer, medan fiberproteiner bygger upp hår och naglar. 

Tack på förhand

Teraeagle 10063 – Moderator
Postad: 14 jan 2020 Redigerad: 14 jan 2020

Fiberproteiner är långa och trådaktiga. Det spelar ingen roll ifall de kan binda till vattenmolekyler eftersom trådarna aldrig kommer att kunna lösgöra sig från varandra i alla fall. Globulära proteiner har en mer ”väldefinierad” form som gör det lättare för vattenmolekyler att lägga sig mellan proteinmolekylerna och sära på dem. Då går proteinet ut i lösning. De hydrofila sidokedjorna är riktade utåt mot vattnet vilket gör det än lättare för vattenmolekylerna att lösa upp molekylerna. 

Att det är på det sättet beror på att fiberproteiner såklart inte får lösas upp av vatten. Då skulle halva du lösas upp ifall du drack ett glas med vatten. Globulära proteiner som enzymer och hormoner däremot måste kunna lösas upp i vatten så att de kan transporteras med kroppsvätskor och inom cellerna. Kemiska reaktioner sker dessutom generellt sett i vattenlösning i kroppen.

Svara Avbryt
Close