4 svar
250 visningar
Twoface är nöjd med hjälpen
Twoface 36 – Fd. Medlem
Postad: 19 feb 2017 21:02

Magnetfält runt en ledare

Hej,

Jag förstår inte varför magnetfältet runt en cylindriskledare ser ut som den gör, varför följer den tangenten av en godtycklig cirkel runt ledare? Varför ärden inte vinkelrät med strömmen som grundsatsen säger?

Antar att det har en geometrisk förklara parallell med hur man tänker sig att ett flöde av elektroner ser ut.

//TF

Henrik Eriksson 1405 – Fd. Medlem
Postad: 19 feb 2017 21:11

Tangenten är vinkelrät mot strömmen!

Twoface 36 – Fd. Medlem
Postad: 19 feb 2017 21:29

Ja det har du rätt i, så du menar att cirkeln endast är en referensram för att dra tangenten. Att ifall man tar en punkt vid cirkelns rand säger det ingenting om magnetfältet i sammanhanget? Alltså att man i den punkten drar en vinkelrät tangent mot strömmen?

Jag tycker att det blir förvirrande att visualisera(när vi använder oss av en cirkel), jag kanske tillämpar vatten-ström analogin för bokstavligt? Jag ser framför mig att när strömmen slås sluter sig magnetfältet cirkeln samtidigt. Alltså att för väldigt korta tidsintervall finns inget magnetfält i den punkten där cirkeln fortfarande är öppen. Är det hel fel?

Beror detta "fenomen" på Eulers rotationsvinklar https://en.wikipedia.org/wiki/Axis–angle_representation ?

emmynoether 663 – Fd. Medlem
Postad: 19 feb 2017 22:16

Jag förstår inte frågeställningen riktigt. Magnetfältet runt en cylindrisk ledare ser ut som det gör för att Biot-Savarts lag ger det resultatet. Magnetfältets riktning ges som kryssprodukten av vektorn i strömmens riktigt och vektorn i radiens riktning, detta kan du själv kolla med exempelvis högerhandsregeln.

Jag förstår faktiskt inte vad du menar med att "cirkeln är en referensram för att dra tangenten" eller "när strömmen slås sluter sig magnetfältet cirkeln samtidigt". Inget magnetfält existerar i den referensram då laddningarna inte rör sig. När laddningarna rör sig så fås ett magnetfält som ges av Biot-Savarts lag. Eller menar du vad som händer i just det ögonblick då laddningarna accelereras till en hastighet?

Twoface 36 – Fd. Medlem
Postad: 2 mar 2017 13:17

Tack för hänvisningen till Biot-Savarts lag @Emmynoether , efter att ha läst på om kryssprodukten(har inte läst någon linjär algebra) förstår jag att förvirringen snarare var p g a "vektorgeometri".

Svara Avbryt
Close