3 svar
210 visningar
MrRandis är nöjd med hjälpen
MrRandis 129
Postad: 30 maj 2022 02:09

Människa som svartkropp

En fråga till innan paus. Denna uppgift har jag sett någon tråd om men har en fundering över en av kommentarerna där som beskrev en lösning. Samt att jag tycker uppgiften saknar lite tydlighet i hur man skall lösa uppgiften. Länk till den tråden här

"En människokropp har en yttemperatur på ungefär 33°C och kan betraktas som en svartkropp.

a) Beräkna vid vilken våglängd människokroppen har sitt strålningsmaximum. 

b) Tänk dig att du befinner dig i ett rum med en viss temperatur. Vilken nettoeffekt (utstålad effekt minus absorberad effekt) strålar din kropp ut? Gör lämpliga uppskattningar. (Anta att din kropp är en svartkropp och att den absorberar strålning från alla våglängder)"

a) är en baggis så den är löst!

b) däremot denna! Dels så funderar jag på hur jag skall beräkna en absorberande strålning? Liksom från vad?
Ett hjälpsamt kommentar i den andra tråden var "från rummet". Att man skulle tänka rummet som en svartkropp också. Men om jag skall beräkna en area för rummet för formeln M=PA, (jag använder också Stefan-Boltzmanns lag),
hur ska jag ta den arean? Arean på rummet borde ju bli arean på ett rätblock? (tänker att man t ex räknar arean av en sfär om man håller på med solen) Rummet jag sitter i är typ 18m2 för golvet. Rummet har ju givetvis även ett tak och väggar? det blir ju en ganska stor area isf. Eller är det jag som övertänker så här på natten och det räcker med att räkna på golvytan? 

effekten av rummet där beräkning av arean av ett rätblock och temperaturen i rummet i P=A*sigma*T4, blev ju 
100m2*sigma*292,154K=41305W. Netton av den, utstrålad av mig - absorberad blir ju negativt?

Vad blir det för fel här måntro?

Dr. G 9379
Postad: 30 maj 2022 08:09

Det blir fel för att all strålning ut från väggar, tak och golv inte träffar dig. Det mesta kommer att missa dig. 

MrRandis 129
Postad: 30 maj 2022 08:28

Hm, så är skall jag tänka att det bara är den yta min kropp tar upp utav rummets yta? Jag höftade upp min area till att vara 2,2m2 . 2,2 av 100=0,022%. Alltså  0,022% av 41305W.

Kan det vara något spå spåren? För då fick jag ju en mycket mer intressant svar för nettot

Dr. G 9379
Postad: 30 maj 2022 17:06

En punkt på människan strålar på alla de punkter på tak/vägg/golv som inte är skymda. Dra ett streck från en punkt på människan till en punkt på tak/vägg/golv. Strålning kan bara gå den vägen mellan de två punkterna (då det här inte finns något som reflekterar eller riktar om strålningen på annat sätt). Strålning kan även gå samma väg i motsatt riktning, d.v.s från punkten på tak/vägg/golv till punkten på människan. 

För en svartkropp (människa) i en annan (rum) så kommer strålningen in på den ena människan att ges av samma uttryck som strålningen ut från den, men med rummets temperatur istället för människans. 

Svara Avbryt
Close