6 svar
70 visningar
ashe_ är nöjd med hjälpen
ashe_ 689
Postad: 8 feb 2023 20:36 Redigerad: 8 feb 2023 20:40

Människans utveckling

Hej! Tror ni att människor överhuvudtaget utvecklas och i så fall hur? Jag tror själv att vi människor har utvecklat, både fysiskt och psykiskt. Till exempel är våra kroppar nu inte lik den för 10 000 år sedan. Jag tror dock inte att människan härstammar från aporna, det är litet löjligt.

Är ganska nyfiken vad andra tänker kring detta, så om du har en åsikt om människans evolution, skriv gärna den! :D

h_09 91
Postad: 8 feb 2023 20:47

Enligt mig ändras vi varje dag. Igår var vi på något sätt, idag på ett annat. Våra sinnen utvecklas att passa in och förstå dagens samhälle och logik. Till exempel, ta någon från 500 år sedan och placera de i dagens samhälle skulle de vara mycket förvirrade. Samma sak med oss, om vi blev skickade 500 år framåt skulle vi inte förstå mycket. Olika organismer adapterar ju också till miljöerna de lever i, och det är detsamma med människor.  Inte bara naturligt, utan vi väljer faktiskt att ändras fysiskt. Det finns olika operationer och förändringar, till exempel att färga ens hår. Så ja, vi förändras konstant och jag tror att vi alltid kommer att göra det. 
✌️

Teraeagle 20568 – Moderator
Postad: 8 feb 2023 20:56 Redigerad: 8 feb 2023 21:05

Människan har inte ”utvecklats från aporna”, det är en missuppfattning. Människan är biologiskt sett en apa, och vi har en gemensam anfader med andra nulevande apor för några miljoner år sedan. Vår närmsta levande släkting är schimpansen, men vi är betydligt närmare släkt med ett antal olika människoapor varav samtliga numera är utdöda. Detta kan man bevisa med DNA-teknik, så det är inte så mycket en fråga om vad man ”tycker” är rätt.

Angående om människan fortfarande utvecklas så skulle jag svara ja, men inte alls i samma takt som förut om vi endast tittar på evolution genom naturligt urval. Evolution tar många tusen, ibland miljoner år så det är inget vi märker av under vår korta livstid. Många tidigare selektionstryck har vi däremot besegrat. Vi behöver inte oroa oss för rovdjur, vi blir allt bättre på att behandla dödliga sjukdomar och vi behöver inte anpassa oss till miljön för att få föda på samma sätt som förut. Vi i västvärlden ska tilläggas, för det finns tyvärr stora skillnader mellan rika och fattiga länder ur dessa aspekter än idag. 

Ytterligare en aspekt, som kan anses vara en typ av evolution även om det inte betraktas ske genom naturligt urval, är att vi i högre grad medvetet selekterar fram vissa egenskaper. I Kina har det länge varit vanligt att i större grad välja att föda (friska) pojkar till följd av deras enbarnspolitik. Det är numera möjligt att ”designa” sitt barn - vad det ska ha för ögonfärg, hårfärg, hudfärg osv. Man kan även editera bort anlag som riskerar att orsaka sjukdomar. Detta var inte möjligt förut, och vi har ingen aning om vad detta kan få för effekter på några tusen års sikt.

h_09 91
Postad: 8 feb 2023 21:07
Teraeagle skrev:

Kina har det länge varit vanligt att i större grad välja att föda (friska) pojkar till följd av deras enbarnspolitik. Det är numera möjligt att ”designa” sitt barn - vad det ska ha för ögonfärg, hårfärg, hudfärg osv. Man kan även editera bort anlag som riskerar att orsaka sjukdomar. Detta var inte möjligt förut, och vi har ingen aning om vad detta kan få för effekter på några tusen års sikt.

Är det sant? Gud, vad kusligt. Det är ju onaturligt. 

Teraeagle 20568 – Moderator
Postad: 8 feb 2023 21:23 Redigerad: 8 feb 2023 21:36

Ja absolut, det är vanligt att ta fostervattenprov och då kan man få reda på om barnet har olika avvikelser, t.ex. kromosomavvikelser som kan orsaka Downs syndrom. Barnets kön kan man få reda på via ultraljud. I Kina ville man i slutet av 1900-talet begränsa folkmängden och beslutade att en familj bara fick skaffa ett barn. Många valde då att skaffa en pojke, helst en ”frisk” pojke, och valde att utföra abort i annat fall. Kina har idag en stor obalans i antalet pojkar i förhållande till flickor. Här kan man läsa mer:

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/barnmorska-om-ettbarnspolitik-och-tvangsaborter-i-kina-jag-dodade-foster-pa-7-8-manader

Angående att ”designa” sitt barn så går det att göra på flera olika sätt. Ett vanligt sätt är när kvinnor väljer att skaffa barn genom insemination och då kan välja spermier utifrån pappans egenskaper:

https://svenska.yle.fi/a/7-1282082 

Det mest avancerade, som utvecklas snabbt i dagsläget är att ändra på embryon via genteknik:

https://ki.se/forskning/ny-genteknik-vacker-etiska-fragor 

Det är etiken snarare än tekniken som är begränsande för vad man kan göra, och man kan anta att det åtminstone i något av alla hundratals länder som finns kommer vara lagligt med ganska mycket. Som det står i artikeln så testar man redan idag embryon som kommer till via provrörsbefruktning (IVF) för olika sjukdomar.

h_09 91
Postad: 8 feb 2023 21:24

Wow 😯 

ashe_ 689
Postad: 9 feb 2023 06:14

Wow, detta är rätt så kusligt men väldigt intressant!!

Svara Avbryt
Close