2 svar
2739 visningar
Dalal är nöjd med hjälpen
Dalal 30
Postad: 10 aug 2020 13:56 Redigerad: 10 aug 2020 14:07

Människor och miljön

Hej! 

Jag vill bara hjälp för att komma till rätt förstålse.

Jag har fråga som händlar om människors olika levnadsmiljöer och levnadsvillkor. Frågan är så:

 1- Ge exempel på olika levnadsmiljöer och levnadsvillkor. Beskriv också vad bakgrunden/orsaken till dem kan vara?

Skulle jag skriver om t.ex hur samhället påverkar på människors livsvillkor och hur Sverige t.ex har bra livsvillkor när det gäller skol, vård och barnomsorg, rätt till utbildning alltså Sverige har bättre livsvillkor än andra länder, eller hur jag ska bygga mitt svar?

Är det om hur ett land påverkar på tekniska och ekonomiska utvecklingen och leda till bättre livsvillkor och levnadsmiljöer än t.ex länder som ännu inte haft den tekniska och ekonomiska utvecklingen och konsekvenserna är ju oftare under livsvillkor som präglas av fattigdom, krig eller flykt!

A så kan jag får råd om hur jag ska bygga mitt svar? Med vilka punkter jag skull utgå ? 

 

Jag skulle bli mycket tacksam om någon  hjälpa mig.

Teraeagle 15357 – Moderator
Postad: 10 aug 2020 15:57

Många länder har tusenårig historia och om man vill förstå levnadsförhållandena i Sverige behöver man åtminstone känna till de senaste 500 åren med start vid Gustav Vasas trontillträde och reformering av kyrkan, upplysningstiden, industriella revolutionen, nationalismen, socialismen, demokratiseringen, folkhemmet, digitaliseringen m.m.

Det finns massvis med faktorer som påverkar ett lands levnadsmiljö och levnadsvillkor. Vissa saker kan vi påverka och andra inte. Sverige utsätts nästan aldrig för naturkatastrofer och har ett geopolitiskt ganska skyddat läge (läs: vi är inte Polen som har varit Europas gågata under flera hundra år av krig). Vi kan heller inte påverka vilka naturtillgångar vi har. Norge har olja, vilket vi saknar. Sverige har mer åkermark och järnmalm vilket Norge saknar. 

Det blir nog enklast om du jämför Sverige med något land långt borta så att kontrasterna blir tydliga. Jämför gärna Sverige med typ Bangladesh eller Nigeria.

Dalal 30
Postad: 12 aug 2020 12:55

Tack för hjälpen 

Svara Avbryt
Close