1 svar
200 visningar
Korra 3555
Postad: 25 dec 2021 10:43

massa/molmassa/substansmängd


Jag förstår inte beräkningen ovan, kemiberäkningar som dessa har ingen struktur och inget system. Man bara lägger till lite siffror här och där för att sen få något svar..

I steg 1 anges massan, i steg 2 anges molmassan. I steg 3 beräknar mansubstansmängden för aluminiumsulfat. Sedan i steg 4 påstår man att om man multiplicerar aluminiumsulfats substansmängd med 2 får man substansmängden för enbart en aluminiumjon (n(Al3+)) Hur kommer det sig ?????????
Man fortsätter med den nya substansmängden och molmassan för enbart 1 aluminiumatom och beräknar därefter en massa. Man får massan på 3,159 gram. Man beräknar massan av en enda aluminiumjon och påstår att det är vad som finns i totalt 20g aluminiumsulfat? 

Inget av det här är logiskt, det är bara massa konstiga påståenden och omskrivningar. Hur kan folk ens tycka om kemi när det är såhär kemi lärs ut? Man fattar ju ingenting hur man än försöker. 

mag1 8351
Postad: 25 dec 2021 11:22

Det är liknande din andra tråd med kalciumkloriden.

Du har massan för saltet, och frågan vill att du anger massan av en av de ingående jonerna. Och med jonföreningens formel vet du hur många aluminiumjoner det finns i en mol av saltet.

Så genom att använda saltets massa och molmassa => substansmängden av saltet.

Och precis som med kalciumkloridsaltet, så använder du formeln för att veta hur räknar om saltets substansmängd till antalet/substansmängden av Al3+. Och sist till massan (med molmassan för endast Al).

 

Det kanske blir enklare att se hur saltets olika joner fördelar sig, om du tänker dig att du "delar upp saltet" i sina enskilda joner, och då skriver det som:

Al2(SO4)3 = 2 Al3+ + 3 (SO42-)

1 mol = 2 mol + 3 mol

 

Och det enda värdet du har är massan av saltet, och saltets molmassa kan du räkna ut (precis som de gjorde i uppgiften).

Det enda som kan vara knepigt är att hålla ordning på hur många av varje jon det är i formeln (det verkar vara det som du fastnar på):

 

Sedan i steg 4 påstår man att om man multiplicerar aluminiumsulfats substansmängd med 2 får man substansmängden för enbart en aluminiumjon (n(Al3+)) Hur kommer det sig ?????????

Om du tittar på formeln, eller hur det ser ut när jag "delade upp saltet", är du nu med på varför det står en tvåa där?

Svara Avbryt
Close