7 svar
3574 visningar
Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 25 jan 2019 15:21

Massa Tyngd - reda ut begrepp

( Kanske passar bättre i grundskolan men satte den här )

 

Är förvirrad över massa och tyngd och skulle vara tacksam för något/ett par exempel - något som verkligen gör det tydligt som jag kan tänka på.

Nedan är från nätet:

"Massan mäts i kg - kilogram - t.ex. med en balansvåg med en känd vikt på ena sidan.

Tyngden mäts i N - newton - t.ex. med en dynamometer (fjädervåg), som ofta är graderad i kg. Normalt visar vågen tyngdkraften mg = massan gånger tyngdaccelerationen g (som har värdet 9.82m/s/s ≈ 10m/s/s på jorden). 

När används vilket?

Om jag står på en badrumsvåg - är det massan då som jag visar? Fast spontant känns det mer rimligt att det är tyngden, gravitationen verkar ju på mig på vågen också?

Tyngd mäts i N - men dynamometern skriver det ju är graderad kg? (och vidare skriver de att vågen visar m*g vilket gör mig ännu mer förvirrad)

 

Vet inte om nedan är relevant just här - stod på samma sida - men låter det stå kvar. Dock är det just massa och tyngd (mass and weight) jag är ute efter i min fråga här.

"Enligt Newtons andra lag, a=F/m, kommer accelerationen att bli g om det bara är tyngdkraften som verkar, dvs. om F=mg.

När man accelererar ändras den tyngd som dynamometern visar. Om man hoppar tillsammans med dynamometern och det som hänger på den kommer allt att accelerera tillsammans, med tyngdaccelerationen.  Dynamometern visar då noll. Vi kallar detta att vara tyngdlös."

Massa är en konstant. Ett kilogram sten är ett kilo sten, oavsett om vi är på månen eller på jorden. Däremot har ett kilo sten en annan tyngd på månen, eftersom dragningskraften är svagare. När du ställer dig på en våg kommer vågen att mäta din tyngd, men eftersom de flesta inte vill veta sin tyngd, utan sin massa, är vågar konstruerade så att de omvandlar tyngd till massa automatiskt, då gravitationsaccelerationen är känd, och den siffra du ser är alltså din massa. Observera dock att denna omvandling är konstant och anpassad till jordens gravitation. Om du tar med samma våg till månen blir vikten fel. 

 

Om du behöver någon bra minnesregel, tänk på vad som händer om du reser till månen. Om storleken förändras -> Tyngd. Om den är konstant -> Massa. 

Smaragdalena Online 78440 – Lärare
Postad: 25 jan 2019 15:36

Din badrumsvåg mäter egentligen din tyngd, inte din massa, men eftersom de flesta människor är mer intresserade av att veta sin massa, har man graderat vågen i enheten kg i stället för newton - det är ju lätt gjort, eftersom 1 kg motsvarar 10 N ungefär. Om din massa är 60 kg kommer vågen att visa 60 kg, fast den egentligen mäter upp att din tyngd är 600 N

Om du tar med dig din badrumsvåg till Månen, där tyngdkraften är ungefär 1/6 av vad den är på jorden, så kommer den fortfarande att visa din tyngd, fast den naturligtvis fortfarande är graderad i kg. Om din massa fortfarande är 60 kg, kommer dihn tyngd bara vara 100 N, så badrumsvågen kommer att visa att du väger 10 kg (utan rymddräkt, antar jag).

Laguna Online 28595
Postad: 25 jan 2019 15:39

Jag tycker det är vilseledande med balansvågen. Jag tycker den också mäter tyngd. Den kända vikten på andra sidan bidrar med sin tyngd. I viktlöst tillstånd skulle den inte kunna mäta något. (Men på månen skulle den fungera bra, vilket inte badrumsvågen skulle göra.)

Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 25 jan 2019 17:22

Tack - tycker dock verkligen det är förvirrande... kanske är det de samma enheterna som gör det. Att man kallar en massa av mig 60kg och tyngden av mig 60kg men där den ena kan ändras på månen fast jag fortfarande är 60kg av mig i massa...

Och det med 1 kg sten - att 1 kg alltid är massan av stenen men inte tyngden. Varför inte bara ha 1 sak man pratar om - det som påverkas av gravitationen? Jag tänker att om min kompis bär mig på jorden bryr hon sig inte mer om min tyngd än min massa (samma på månen - hon vill veta om jag min tyngd är samma som på jorden, där hon orkar bära mig, eller tyngre eller lättare --> för att veta om jag kommer ge henne ryggskott eller inte) - alltså det som faktiskt hamnar på hennes axlar?

Vad skulle hon med informationen om min massa till?

Smaragdalena Online 78440 – Lärare
Postad: 25 jan 2019 17:39

Hon kan räkna ut din tyngd på Jorden respektive på månen.

Visst, det skulle vara mer praktiskt(mär man läser fysik)  om badrumsvågen och köksvågen var graderade i N, inte i kg - men åtminstone jag är van vid att man använder en våg för att mäta massa, även om vågen i själva verket mäter tyngden, inte massan.

Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 25 jan 2019 20:09 Redigerad: 25 jan 2019 20:10
Smaragdalena skrev:

Hon kan räkna ut din tyngd på Jorden respektive på månen.

Visst, det skulle vara mer praktiskt(mär man läser fysik)  om badrumsvågen och köksvågen var graderade i N, inte i kg - men åtminstone jag är van vid att man använder en våg för att mäta massa, även om vågen i själva verket mäter tyngden, inte massan.

Jo givetvis kan hon det - men varför skulle hon vilja veta min massa alls. Och det som jag tänker på som kilo (1L mjölk/vatten, 60st = en människa, typ så) är det massa eller tyngd? ... 

 

Varför jag egentligen alls kom in på detta nu var för jag började läsa i en kemibok och kom till:

"He then set out to measure the relative

molecular masses for other gaseous substances. He did so by comparing the

mass of 1 liter of a given gas with the mass of 1 liter of hydrogen gas

(both gases at the same conditions of temperature and pressure). For

example, the ratio of the masses of 1-liter samples of oxygen and hydrogen

gas is 16:

  Both gases are at the same temperature and pressure.

(Mass of 1.0 L oxygen gas)/(Mass of 1.0 L hydrogen gas) = 16/1 = 32/2"

 

Här jobbar man med massa, inte tyngd. Kan någon förklara varför? ALltså för att förstå varför man har de två olika + när man använder de två olika (massa och tyngd).

Smaragdalena Online 78440 – Lärare
Postad: 25 jan 2019 20:29

Det måste (ju) finnas något som är konstant även om man förflyttar sig till en plats (t ex månen) där gravitationen är annorlunda än den vi är vana vid. Har du läst Wikipediaartikeln om massa? Som vanligt har engelska Wikipedia en mycket mer innehållsrik artikel.

Svara Avbryt
Close