Lor_hil 2 – Fd. Medlem
Postad: 14 dec 2017 18:21

Måste skriva cv så jag kan få ett extrajobb medan jag pluggar

Jag måste fixa ett extrajobb medan jag pluggar och har aldrig skrivit ett cv tidigare. Skulle behöva hjälp och tips kring hur man gör det på bäst sätt?
Vad ska man tänka på när man skriver ett cv? Ska man ha bild med i cvt? Måste man skriva ett personligt brev för varje jobb man söker?
All hjälp uppskattas!

Smutstvätt 22931 – Moderator
Postad: 14 dec 2017 18:56 Redigerad: 14 dec 2017 19:34

Välkommen till Pluggakuten!

Tanken med ett CV är att visa upp vem du är och vad du kan. Om du googlar kan du hitta ett oändligt antal mallar, välj någon vanlig. Det viktigaste är inte utseendet, utan vad du har med. Du bör ha med:

  • Kontaktuppgifter
  • Utbildning
  • Arbetslivserfarenhet
  • Extrakurser
  • Övriga kunskaper
  • Referenser, om du har några

Huruvida du vill ha en bild på ditt CV är upp till dig. Det är vanligt, men inget "krav". Vissa rekryteringshemsidor kommer att vilja att du laddar upp en bild på dig själv, och då är en bild i CV:t onödig, men annars kan det vara trevligt. 

Ett personligt brev ska ursprungligen skrivas till varje jobb en söker, men vid sökning av ingångsjobb är det vanligt att ha en mall och anpassa denna efter jobbet i fråga. Huruvida detta påverkar chansen att bli kallad till intervju kan jag inte svara på.

Om du inte har någon referens till en tidigare chef, etc. vilket är vanligt när en inte har så mycket arbetslivserfarenhet, kan du fråga någon lärare du känner väl om hen vill ställa upp som referens. Fråga alltid innan du skriver ned någon som referens! Även aktiviteter som att passa småbarn åt grannen på torsdagar, träna de yngre spelarna i ditt fotbollslag, eller liknande kan duga som någon slags erfarenhet i början. Lycka till!

Lor_hil 2 – Fd. Medlem
Postad: 14 dec 2017 19:49

Wow tack för ditt svar. jag började skriva på mitt cv men det blir rätt tom eftersom jag inte har haft några jobb. jag såg på en sida att man kunde skriva om sina intressen istället för att fylla ut sitt cv. Jag tycker det känns lite konstig men det kanske är bra. Vad tror du om det? är det en smart ide? 

Jag googlade efter cv mallar också som du skrev. Hade inte ens tänkt på att ett cv skulle ha ett speciellt utseende men jag hittade fina på www.cv-mallen.se men man verkar behöva bli medlem. Har du nån koll på om det är en bra sida och värt att använda deras tjänst eller ska man bara köra på ett vanligt worddokument?

Tack för hjälpen

Smutstvätt 22931 – Moderator
Postad: 15 dec 2017 13:41 Redigerad: 15 dec 2017 13:42

Jag vet faktiskt inte om en bör ha intressen med. Det är nog ungefär som med bild; den som inte bryr sig behöver inte läsa de tre raderna. Slösa inga pengar på att hitta en speciell mall, utan skriv bara i word. Gör det inte för plottrigt, bara. Skriv upp rubrikerna, och sätt in det du har under dem, sedan är det bra. 

Svara Avbryt
Close