7 svar
44 visningar
Jimi är nöjd med hjälpen
Jimi 65
Postad: 17 dec 2020

Mat olja och olika färger

Frågan lyder så här: Du ska hjälpa ett företag välja färg till matolja det finns 3 olika färger betakaroten, rödbetsröd och lycopene, förklara som en vetenskapsman vilken/vilka färger hade du valt?

Mitt svar: Själv skulle jag välja betakaroten då den är opolär som olja därför kommer de att binda sig bäst medans lycopene och rödbets röd är polära. 

Jag vill svara mer nyanserat och jag är osäker om mitt svar är rätt?

mag1 1515
Postad: 18 dec 2020

Nej lykopen är opolär. Så du har två molekyler som båda är opolära och gärna löser sig i oljan. (Ingen av ämnena dem kommer "binda" till oljan utan lösa sig i den beroende på ämnenas polaritet).

Nyansering skulle kunna vara kopplat till vad de opolära ämnena omvandlas till i metabolismen. Där särskiljer sig betakaroten, med att den omvandlas till ett vitamin i kroppen.

Lite kul bara - både lykopen och betakaroten lagras i kroppens fett och i underhudsfettet, därav den gularöda hudtonen hos individer som får i sig mycket betakaroten/lykopen. Fettvävnad i kroppen är lite gulaktigt hos barn/vuxna, medans vit hos spädbarn som inte hunnit lagra upp dessa ämnen. Denna färgning är reversibel och minskar om mängden minskar i maten.

Jimi 65
Postad: 23 dec 2020
mag1 skrev:

Nej lykopen är opolär. Så du har två molekyler som båda är opolära och gärna löser sig i oljan. (Ingen av ämnena dem kommer "binda" till oljan utan lösa sig i den beroende på ämnenas polaritet).

Nyansering skulle kunna vara kopplat till vad de opolära ämnena omvandlas till i metabolismen. Där särskiljer sig betakaroten, med att den omvandlas till ett vitamin i kroppen.

Lite kul bara - både lykopen och betakaroten lagras i kroppens fett och i underhudsfettet, därav den gularöda hudtonen hos individer som får i sig mycket betakaroten/lykopen. Fettvävnad i kroppen är lite gulaktigt hos barn/vuxna, medans vit hos spädbarn som inte hunnit lagra upp dessa ämnen. Denna färgning är reversibel och minskar om mängden minskar i maten.

Jaha, men vilken av dem dvs betakaroten och lycopen är bästa att välja i det här fallet för båda har kemiska beteckningen C40H56. Kommer de binda/lösa sig lika bra i olja. 

mag1 1515
Postad: 23 dec 2020

Ja att bestämma vilken som är bäst var uppgiften:

Du ska hjälpa ett företag välja färg till matolja det finns 3 olika färger betakaroten, rödbetsröd och lycopene, förklara som en vetenskapsman vilken/vilka färger hade du valt?

Ta en titt på frågan igen och resten av innehållet i denna tråd, så tror jag att du kan besvara din egen fråga själv.

Jimi 65
Postad: 20 jan 2021

Fatta inte det finns 2 kolväten och olja är också ett kolväten så både lycopen och betakaroten kommer lösa sig lika bra eller?

mag1 1515
Postad: 20 jan 2021

Ja precis både lycopen och betakaroten kommer lösa sig bra i oljan.

Men i svaret behöver du även motivera vilken/vilka färger som du skulle välja.

En av förslagen, rödbetsrött, är som du skrev polär och inget bra alternativ. Och båda de andra löser sig bra.

Kan du motivera varför en av dem eller bägge är bra alternativ?

Jimi 65
Postad: 20 jan 2021

Men när de löser sig i varandra kommer det uppstå wan deer wals bindningar?

mag1 1515
Postad: 20 jan 2021

Jo det stämmer.

Jag vet inte om frågans svar behöver inkludera bindningarna.

Du vet redan att två löser sig i matoljan - det är en bra anledning. Alla tre används som mattillsatser, så de går alla att äta.

Svara Avbryt
Close