1 svar
24 visningar
singsong 1
Postad: 21 nov 15:44

Mäta skillnad i entalpi och entropi

Hej! Jag håller på att skriva en labbrapport på två labbar. Den ena är självantändning med glycerol och kaliumpermangantat och den andra är en labb där bägaren fryser fast i en fuktad träbit då man blandar bariumhydroxid oktahydrat och ammoniumnitrat. Jag funderade över hur man skulle kunna utveckla metoden, och funderade på om det skulle kunna vara fördelaktigt att mäta ΔH och ΔS, för att sedan kunna räkna ut Gibbs fria energi och därmed veta om reaktionen sker spontant eller ej.
Är det möjligt att mäta  ΔH och  ΔS utan att genomföra reaktionen? Om man ändå inte kan mäta det utan att genomföra reaktionen finns det väl ingen anledning att räkna på gibbs fria energi? Är det enda sättet att veta om en reaktion blir spontan eller ej, utan att faktiskt genomföra reaktionen, att läsa av värden på entropi och entalpi i en värdetabell och sedan räkna ut  ΔG?


Det är ju möjligt att förstå att entropin ökar (positivt  ΔS) om det bildas gaser eftersom oordningen ökar. Men detta måste ju reaktionen genomföras för att man skall kunna veta? Hur kan man annars göra?

Det är lite oklart vad du är ute efter, men ja, du kan beräkna ändringen i Gibbs fria energi både från tabellvärden utan att utföra experimentet samt genom att utföra experimentet och mäta värdena istället.

Svara Avbryt
Close