hackman 6
Postad: 22 mar 11:14 Redigerad: 22 mar 11:42

Matrigma

Gjorde nyligen en matrigma test och förstår inte riktigt logiken bakom dessa två olika uppgifterna som är inom samma kategori. 

Jag tänkte först i uppgift 2 att i första kolumnen (vertikala) där har trianglarna prick, i mitten flera ränder i basen och längst till höger blandat. Det verkar som jag tänker fel eftersom detta går ej att applicera på bild 1. 

d35ert 11
Postad: 22 mar 23:18

Uppgift 1
Logik för raderna (utan frågetecken):
- Gemensamt för raderna är att två figurer är parallella och riktade från varandra. Den tredje figuren är vinkelrätt mot dessa två.
Den saknade figuren i nedersta raden borde vara riktad mot höger eller nedåt. Det ger oss svarsalternativ 3 och 4 som möjliga.

Logik för kolumnerna (utan frågetecken):
- Gemensamt för kolumnerna är att två figurer är parallella och riktade från varandra. Den tredje figuren är vinkelrätt mot dessa två.
Den saknade figuren i den högra kolumnen borde vara riktad mot vänster eller nedåt. Det ger oss svarsalternativ 1, 3, 4, 5 och 6 som möjliga.

Slutsats I:
Svarsalternativ 3 och 4 är de möjliga om vi endast tar hänsyn till riktning.

Slutsats II:
Svarsalternativ 3 är det mest logiska om vi tar hänsyn till matrisen "symmetri" (3 figurer med en prick, 3 figurer med två linjer i basen och 3 figurer som är unika).

Svar: Alternativ 3

d35ert 11
Postad: 22 mar 23:56 Redigerad: 23 mar 00:23

Uppgift 2
Logik för kolumnerna (utan frågetecken):
Hittar ingen logik, varken gällande riktning eller utseende.

Logik för kolumnerna (utan frågetecken):
- Gemensamt för kolumnerna är att två figurer är parallella och riktade från varandra i horisontellt läge. Den tredje figuren är vinkelrätt mot dessa två.
- Figurerna är lika i kolumnen... dock den högra kolumnen - där den saknade figuren finns - visar inte samma logik.

Den saknade figuren i den högra kolumnen borde vara riktad mot vänster.

Svar: Svarsalternativ 2. Detta alternativ ger oss också någon typ av symmetri (se samtliga hörnor - två par av likadana figurer).

Svarsalternativ 3 skulle kunna vara rätt (själv tog jag det som mitt fösta val egentligen) dock med tanke på att du har gjort en adaptive matrigma (max 60 sek per uppgift) så borde man inte ha tid med mer analys än det jag gjort.
Svår uppgift... får vi se om andra kommenterar... :)

hackman 6
Postad: 23 mar 10:28

Tack för dina grundliga förklaringar på hur du tänker! Nu vet jag mer hur jag ska gå till väga. Det var Klassisk Matrigma test och inte adaptive.

Svara Avbryt
Close