3 svar
80 visningar
Nellan 1
Postad: 18 maj 2022 07:04

Matsppjälkning

1). Mat eller föda är helt nödvändig för oss. Vad bör vår mat innehålla för att tillgodose alla våra behov.

- Vilka energikällor i är ett måste för oss?

- Vilka funktioner kan vitaminer fylla för att vår kropp ska fungera? Ge några exempel.

- Varför behöver vår mat innehålla olika typer av mineral? Ge några exempel

- Vilken funktion har fibrer i maten?

 

Jag behlve rejält kan inget om detta och har ingen aning

mag1 Online 9353
Postad: 18 maj 2022 08:13

Hej och välkommen till Pluggaktuten!

Hur långt har du kommit med dina frågor? Det blir lättare för oss att hjälpa dig till ditt svar, om du först beskriver hur långt du kommit.

Har du inte hittat information om svaren än, kan du t.ex. söka efter mer information på nätet, eller titta på t.ex. 1177.se, som brukar ha lättillgänglig information om kroppen.

Nilsson 206
Postad: 27 sep 2022 11:55

Tjenare. Hyfsat gammal tråd, men någon hjälp kan jag kanske bidra med.

Kolhydrater är ett måste. Vi människor är kemo-heterotrofer vilket innebär att vi behöver organisk föda för energi samt att vår kolkälla även är organiska föreningar. 

Alla mineraler har olika uppgifter i kroppen. Får man i sig för lite av någon kan relaterade biologiska funktionen fungera lite sämre än vanligt. För du för mycket av någon mineral vill jag inbilla mig att det kanske kan försämra upptaget av någon annan mineral, just för att det uppstod obalans. 

Fibrer är olösligt vilket innebär att det inte smälts i tunntarm och kommer till tjocktarm osmält. Det gynnar magen eftersom dåliga bakterier inte kan föröka sig lika lätt. Vissa fibrer kan dessutom binda t.e.x. östrogen och gifter.

mag1 Online 9353
Postad: 27 sep 2022 13:19
Nilsson skrev:

Tjenare. Hyfsat gammal tråd, men någon hjälp kan jag kanske bidra med.

Kolhydrater är ett måste. Vi människor är kemo-heterotrofer vilket innebär att vi behöver organisk föda för energi samt att vår kolkälla även är organiska föreningar. 

Alla mineraler har olika uppgifter i kroppen. Får man i sig för lite av någon kan relaterade biologiska funktionen fungera lite sämre än vanligt. För du för mycket av någon mineral vill jag inbilla mig att det kanske kan försämra upptaget av någon annan mineral, just för att det uppstod obalans. 

För mycket kan till och med vara skadligt, det beror på vilket mineralet är.

 

Fibrer är olösligt vilket innebär att det inte smälts i tunntarm och kommer till tjocktarm osmält. Det gynnar magen eftersom dåliga bakterier inte kan föröka sig lika lätt. Vissa fibrer kan dessutom binda t.e.x. östrogen och gifter.

Fibrernas roll är inte så tydlig, men de anses "hjälpa till att hålla magen igång". Då fibrerna inte kan brytas ner och binder vatten så blir avföringen mer jämn/mjuk i konsistensen, vilket minskar risken för förstoppning, och skyndar på matens resa genom tarmsystemet. De "dåliga bakterierna" kan fortfarande föröka sig, men om resan går snabbare minskar problemet. Dessutom brukar fibrer ofta ätas tillsammans med annan mat, som t.ex. innehåller komplicerade kolhydrater, vilka är gynnar "neutrala" och "bra" bakterier (så matar man inte dessa bättre bakterier med fibrer, grönsaker och balanserad kost, ökar risken att "sämre bakterier" växer till sig och kan skapa obehag/besvär).

Svara
Close