2 svar
57 visningar
matematik5000 är nöjd med hjälpen
matematik5000 92
Postad: 23 sep 14:43 Redigerad: 23 sep 14:44

Matte 4 - nationella prov, del D - visa alla steg?

Hej.

Man får ju som bekant anvönda miniräknare vid del D i det nationella provet.

Om jag ska nu lösa en ekvation eller beräkna en area med hjälp av integraler, kan jag då endast skriva svaret med hänvisning till att jag har knappat in problemet i miniräknaren och fått då detta svaret? Min kalkylator kan till exempel lösa en ekvation eller derivera något men visar ej steg.

Nej i de flesta fall måste du redovisa hur du löser uppgiften. I instruktionerna för del D, står (2022 års prov):

I instruktioner för del B och C, står:

Om det till exempel ingår att räkna ut en integral med miniräknaren för att det är svårt att hitta den primitiva funktionen, så måste du redovisa uppgiften på precis samma sätt som på de delar som du inte får ha miniräknare, men istället för att redovisa den primitiva funktionen redovisar du att du löser integralen med miniräknare. Ofta krävs det ju fler beräkningssteg än själva integrallösandet i en uppgift där svaret skall vara en area av något slag.

Smutstvätt 22943 – Moderator
Postad: 23 sep 21:23 Redigerad: 23 sep 21:25

Om du vill visa att du använt din miniräknare, kan du skriva ned ungefär hur du gjorde, exempelvis "Jag använde min räknares deriveringsverktyg, där jag angav funktionen 3x5+7x3x^5+7^x och x-värdet 5,6. Då fick jag fram värdet 120 000". Om du vill vara noggrann kan du skriva upp var deriveringsverktyget hittas i din räknare, men det är tveksamt om det behövs eller inte. Du bör dock vara tydlig med vilket verktyg du använt, och inte bara säga "jag slog in funktionen och x på min miniräknare och fick svaret 120 000".

Som JohanF skriver, oftast behövs det en tolkning av något slag, och där är det dina egna ord som får möjlighet att skina. :)

Svara Avbryt
Close