2 svar
72 visningar
Elsaaa 7
Postad: 9 feb 2020

Mattebetyg

Hej,

Jag gick ut med ett B i matte i grundskolan, alltså förra året och jag har alltid varit högpresterande men matte har jag alltid behövt kämpa lite mer med än med andra ämnen då jag alltid tyckt det varit svårast. Jag gick ut med 320 så jag ville välja en skola med ungefär samma gräns så jag valde ett gymnasium med högpresterande elever och läser nu matte 1b. Jag har haft ett prov hittills där jag fick E, jag fick 2 av 3 C poäng och 0 A poäng vilket gjorde att det blev ett E då dem inte sätter Mellanbetyg som D. När jag kollar på mina kompisars matte som går samma linje, sambeetende så är ungefär deras C nivå som våran E nivå och deras A nivå som våran C. Får det vara så att det är sån stor skillnad för jag tycker min matte nu är svår. Det är lätt att få E men väldigt svårt att plocka poäng från C och A. Jag vill bli sjuksköterska sen, för att sedan plugga till specialistsjuksköterska men undrar lite om man kommer in med ett E i matte om de andra ämnena går bra. Börjar få lite stress för hade velat nå högre betyg. 
tacksam för svar! 

Ni kommer att ha samma nationella prov i matte.

Jag vill bli sjuksköterska sen, för att sedan plugga till specialistsjuksköterska men undrar lite om man kommer in med ett E i matte om de andra ämnena går bra. Börjar få lite stress för hade velat nå högre betyg.

Till högre utbildningar söker du med genomsnittligt meritpoäng, alltså räknas alla kurser från gymnasiet ihop till ett värde (0 - 22,5 poäng). E i snitt ger 10 poäng, C ger 15, A ger 20. Vissa kurser ger extra poäng (moderna språk, Engelska 7, matte över vad utbildningen kräver), man kan få max 2,5 extra meritpoäng.

Så länge du är godkänd i de mattekurser som krävs kan du aldrig bli bortvald enbart på grund av mattebetygen.

https://statistik.uhr.se/ kan man hitta antagningspoäng för tidigare terminer. Sjuksköterskeprogrammet varierade HT19 mellan 19.17 poäng (Linköping) och 14.00 poäng (Blekinge). Beroende på vad du menar med "bra" i övriga ämnen bör det alltså inte vara jätteproblem att komma in, åtminstone någonstans :)

Svara Avbryt
Close