1 svar
15 visningar
Björn1234 17
Postad: 5 jan 10:48

Med vilken mekanism påverkar CDK inhibitors CDKs?

CDK inhibitors får CDKs att inte kunna göra sin fosforylering på sitt målprotein. Men hur påverkar CDK inhibitors en CDK? Ubikvitinering? Hämmande fosforylering? Jag hittar ingen information om detta :( 

 

Tacksam för hjälp!

mag1 3949
Postad: 5 jan 11:05

Inhibitionen av CDK (cyclin-dependent kinase) proteinerna kan ske på olika vis, precis som för inhibitionen av andra enzymer, t.ex. icke-kompetetivt, kompetetivt eller allostert.

Cellen har en typ av proteiner för att inhibera CDK, cyclin-dependent kinase inhibitor protein, vilka reglerar CDK aktiviteten, och verkar motsvarande tumörsuppressorer.

Sedan finns det kemiska ämnen som administreras till patienter vid behandling av bl.a. cancer.

Precis hur en inhibitor ger upphov till inhibition av ett enzym, beror på vilken inhibitorn är. Så det går inte riktigt att ange hur CDK-inhibitorer påverkar CDK-proteinerna, för interaktionen/effekten på proteinet skiljer sig åt (men kan vara lika för t.ex. med två olika syntetiserade inhibitorer som båda binder till enzymets aktiva yta).

Engelska versionen av Wikipedia har mer information om enzyminhibition (gäller generellt för alla enzymer), och olika typer av CDK inhibitorer.

Svara Avbryt
Close