11 svar
67 visningar
Kayhay1257 är nöjd med hjälpen
Kayhay1257 68
Postad: 10 jun 2023 17:51

Medelhastigheten

Hur ska man tänka då man ska räkna medelhastigheten på den här grafen?
Jag vet att man räknar V medel genom att ta deltaS/deltaT. Men hur gör man i ett sådant här fall?

Laguna Online 29272
Postad: 10 jun 2023 17:58

Du får räkna ut den totala sträckan först.

Kayhay1257 68
Postad: 10 jun 2023 18:15

Alltså S total=V•t=16•7=112 m?

Ture 10043 – Livehjälpare
Postad: 10 jun 2023 18:36

på y axeln har du hastighet, medan du på x -axeln har tid.

Som du ser så ökar hastigheten hela tiden, för att få fram sträckan bör du först räkna ut accelerationen under de tre första sekunderna, och hur långt man rört sig.

Sen samma sak de följande 4 sekunderna och vilken sträcka som man rört sig då.

Kayhay1257 68
Postad: 10 jun 2023 19:29

Ska jag då börja med a=v/t=10/3=3,33 m/s^2

Laguna Online 29272
Postad: 10 jun 2023 21:50

Det kan du göra.

Kayhay1257 68
Postad: 10 jun 2023 21:58

Hur ska jag fortsätta nu?

Laguna Online 29272
Postad: 10 jun 2023 22:07

Nu använder du en formel för att beräkna sträcka, givet acceleration och tid.

Kayhay1257 68
Postad: 10 jun 2023 22:15 Redigerad: 10 jun 2023 22:16

Jag förstår inte riktigt hur jag ska göra, vad var poängen med att räkna ut accelerationerna för dessa två? Ska jag använda en av suvat formlerna för att räkna ut sträckan?

Kayhay1257 68
Postad: 10 jun 2023 22:23 Redigerad: 10 jun 2023 22:24

Nu har jag gissat mig fram med mina beräkningar och som väntat fick jag fel svar eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska tänka/ta mig tillväga. Vad är det jag gör fel här?

Ture 10043 – Livehjälpare
Postad: 11 jun 2023 17:09

acceleraqtionen får man som lutningen på kurvan.

Under tiden 0 till 3 s är lutningen 10/3 varför accelerationen är 10/3 m/s2

Under tiden 3 till 7 s är lutningen (16-10)/(7-3) = 6/4 = 3/2 m/s2

sträckan får vi som s = v0t + at2/2

första 3 sekunderna åker vi alltså 0+10*32/(3*2) = 15 m.

För att beräkna hur långt vi kommer från tiden 3 till 7 sekunder måste vi veta vilken hastighet vi har vid tiden t = 3.

det får vi med hjälp av v = at, alltså 3*10/3 = 10 m/s

andra delsträckan blir därför 10*4 + 3*42/(2*2) = 40 + 12 = 52 m

Summerar vi de två delsträckorna får vi 15+52 = 67 meter.

medelhastigheten blir då 67/7 cirka 9,6 m/s

Kayhay1257 68
Postad: 11 jun 2023 19:49

Tack för hjälpen

Svara Avbryt
Close