3 svar
45 visningar
ii_noor06 är nöjd med hjälpen
ii_noor06 7
Postad: 30 sep 12:19

Medeltiden - Svenska

Hejsan!

Jag behöver hjälp med mitt brev som är från medeltiden till framtiden. Jag har börjat lite men vet inte hur jag ska fortsätta, kan du / ni hjälpa mig!

 

"Måndag den 23 mars 1332 Italien 


God dag min käre läsare!

Jag heter Apollonia Gustavson, 17 år gammal och ska berätta om hur jag lever. Jag och min familj bor i staden Florens i landsbygden där vi har ordnat en liten bit mark av adeln. "

Här är början av min text!!

Hilda 353 – Live-hjälpare
Postad: 30 sep 18:43

Bestäm dig för hur rik du tycker att Apollonias familj är. Ta reda på hur stor gården i så fall borde vara. Låt henne berätta om tjänare och djur och marker och vilka arbetsuppgifter hon har. Är hennes familj så rik och progressiv så de tänker att hon ska lära sig saker? Tydligen, eftersom hon kan skriva. Berätta om sjukdomar som har drabbat familjer och de sorger det har medfört. Berätta om vad man gör en typisk dag, tex vad man äter. Osv. Varför är Apollonia förresten inte gift ännu, om hon är så gammal som 17?

ii_noor06 7
Postad: 30 sep 18:57

Tack så mycket för det du skrev men jag behöver några meningar som jag kan fortsätta med... jag har inga ideer alls

ii_noor06 7
Postad: 1 okt 22:00

Hej igen... på grund av dig så har jag skrivit en underbar brev skulle du kunna läsa den och se vad jag kunde ändra osv?

 

Söndag den 23 mars 1097 Italien 


God dag min käre läsare!

Jag heter Apollonia Gustavson, 17 år gammal och ska berätta om hur jag lever. Jag och min familj bor i staden Florens i landsbygden där vi äger en liten bit mark som vi fick av adeln. Just nu sitter jag vid köksbordet och skriver detta brev som ska läsas av dig. Min familj är så fattiga att vi har inte ens tillräckligt med pengar till att äta. Vi har mat men inte mycket så att det räcker till oss. Hungern gjorde så att vi blev som små sjuka valpar.


Vi bönder har arbetat dygnets vakna timmar som är fylld med hårt arbete, dessutom är florens en stad bit på hamnen. Vilket innebär att vi måste spendera tid i centrum. Jag arbetar flera timmar på åkers, stor tals människor arbetar med andra hushåll, med andra ord lever vi i en besvärlig fattigdom. Den svaga politiska centralens makt gör så att vi bor och lever i ett jordbrukssamhälle. Alla på landsbygden är bönder, och vi lever på självhushållning. Vi skördar vår egen mat och tillverkar våra egna kläder och möbler. 


Min unika dröm är att nån dag skriva en bok som liknar den sagoboken jag fick höra av min mor. Men vårt samhälle just nu är helt annorlunda, kvinnan får ta hand om barnen, skörden och hemmet. Kvinnors värderingar sattes väldigt lågt via Sveriges sanno kyrka eller via diaboliska varelser. Munkarna sitter i celibat och skriver vart min plats i samhället är och hur jag borde skrivas. Därför har jag inga möjligheter till att ……. . 


Mor och jag är mycket religiösa. Kyrkan, påven och allt mycket stärks delning i samhället har ett stort inflytande i vårt liv. Jorden är skapad av Gud som ligger allt bakom vårt liv. Min far säger att om jag inte följer kyrkans regler blir jag förpassad till helvetet. 


Bristen på pengar gör så att vi lever i ett samhälle som upplever av olika stånd. Det är en kraftig maktskillnad mellan adeln, präster, borgare och bönder. 


Idag är det en stilla söndagsmorgon där ingen arbetar. Jag sitter vid köksbordet och äter bröd med gröt, medans jag tittar ut från fönstret och ser snön kastar över market och faller där bland de tysta träden. Tystnaden får mig och tänka på Johannes som jag dock kallar honom för Johan. En barndomsvän som jag älskar innerligt. Har alltid trott att det skulle bara vara jag och Johan sen vi var små och lekte med djuren på bondgården. Men tyvärr fungerade inte kärleken, för Johan blev förlovad och jag skulle troligtvist bli bortgift till någon annan. Det var nämligen Johan som lärde mig och skriva, och min mor som lärde mig läsa. Jag har alltid undrar hur min mor kan vara så lärd, vi är ju bara bönder. Vi är inte lärda och det var bara kyrkan som kan skriva och läsa. Det är en stor gåva och underligt att just jag kan, jag kan absolut inte förvänta mig ett liv utan att varken läsa eller skriva. Det skulle dock vara så svårt i livet. Just nu ska jag börja läsa en bok som heter “Den förfördas hemligheten”. Den påminner mig om den hemligheten som jag berättade till Johan. 


Om du läser detta betyder det säker att du hitta mitt brev bakom bokhyllan en jätte kall vinternatt, söndag den 23 mars 1097.


Med vänlig hälsningar Apollonia Gustavson… 

Svara Avbryt
Close