3 svar
200 visningar
Sputnik66 217
Postad: 22 okt 2020 22:04

Meios

Mellan anafas 1 och telofas 1 så dras då en av kromosomparen till varsin ända av cellens ända eller kärnspole eller centrosom. I min bok så står det att varje sådan kromosom som har dragit sig till varsin ända fortfarande består av två systerkromatider.

Nu känns det lite som att jag är ute och cyklar. Så vid metafas ett så paras ett kromosompar från mamman till ett kromosompar från pappan? Detta är då den enda rimliga förklaringen till varför cellen vid telofas 1 har två systerkromatider.

Eller kanske så är det fel på min termionologi. En systerkromatid är väl ett kromosompar med identiska kromosom"sticka". 

SvanteR 2717
Postad: 23 okt 2020 08:36

Jag kanske missförstår dig, men i sista meningen du skriver det ser ut som om du har blandat ihop kromosompar och systerkromatider. Så jag börjar med att förklara det:

Människor har 23 kromosompar. Om vi väljer ett av dem, tex kromosom 7 så har vi alltså ett exemplar av kromosom 7 från mamma och ett exemplar från pappa.

När DNA ska replikeras ska båda de kromosomerna replikeras. Då har man två systerkromatider av kromosom 7 från mamma och två systerkromatider av kromosom 7 från pappa.

Sedan till din fråga: Innan meiosen börjar gör cellen först en replikation av DNA. Detta sker i interfasen. Alltså finns redan systerkromatiderna när meiosen börjar. Sedan är det precis som du säger, att kromosomparen paras ihop. Om vi fortsätter att titta på kromosom 7, så replikeras deras DNA i interfasen, men systerkromatiderna håller fortfarande ihop. Sedan sorteras de så att kromosom 7 från mamma och kromosom 7 från pappa ligger bredvid varandra. Kromosomerna paras ihop i profas 1 och lägger sig i mitten av cellen i metafas 1. I det här läget finns det alltså fyra kromosom 7 i varje cell.

Svarade detta på din fråga? Annars får du fråga igen!

Sputnik66 217
Postad: 23 okt 2020 20:09

Så det du säger är att det finns 92 kromosomer vid något skede av meiosen? Sedan undrar jag ytterligare en sak: En meios är bara från början en vanlig cell med sina 46 kromosomer. Så när en cell gör mitos, har den då hälften av de 46 kromosomerna från pappan och hälften från mamman, bara att det bildas en exakt identisk cell. Det jag förstår vid meios (tror jag) är att att cellen innan meiosen är diploid, dvs en dubbel kromosonuppsättning där 23 kromosomer är från mamman och 23 från pappan. Sedan är den en haploid cell efter meiosen. Och då är det bara 23 kromosomer som är blandade i varje cell?

Sputnik66 217
Postad: 23 okt 2020 20:11 Redigerad: 23 okt 2020 20:23

Aha så systerkromatider är två identiska kromosomer. Det vill säga att det finns två systerkromatider i en delningskromosm och att de delas vid celldelning

Svara Avbryt
Close