1 svar
13 visningar
biomaja 1
Postad: 23 nov 16:55

Meios

Jag har snart prov på genetik i åk 9 och fattar fortfarande inte det med meios. Kan någon förklara hur det går till och varför det går till? Det ända jag har fattat är att den sker i könscellerna men är det den som gör att det kan bildas ett nytt liv?

Timpalimp05 16
Postad: 23 nov 17:27

I meiosen blandas generna i våra celler och ur en kroppscell bildas 4 könsceller (gameter). Våra celler består ju av en dubbel uppsättning av 23 kromosomer. 23 från mamman och 23 från pappan. När vi själva vill reproducera oss ska våra barn få en enkel uppsättning av 23 kromosomer. Men dessa 23 ska slumpmässigt väljas ut från de 46 vi redan har. 

Detta gör kroppen genom att först kopiera kromosomerna i cellen till 46 par. Därefter sker en överkorsning där kromosompar av samma typ lägger sig bredvid varandra och lite DNA-snuttar kan bytas ut mellan kromosomparen. Sedan delar cellen upp sig i två och det är slumpmässigt vilka 23 av 46 kromosompar som går till vilken dottercell. Därefter delar de två nya cellerna upp sig igen. Så att det blir 23 kromosomer i varje könscell som ser lite olika ut från varandra. 

Fördelen med att ha en dubbel uppsättning av kromosomer (en från mamman och en från pappan) är att om en gen inte fungerar på pappan kan mammans gen fungera och kompensera upp för felet. 

Om det var något du inte förstod får du gärna fråga.

Svara Avbryt
Close