1 svar
133 visningar
Qetsiyah 6376 – Livehjälpare
Postad: 10 okt 2021 14:58 Redigerad: 10 okt 2021 15:12

Mekanik: scenario med gyroskop

Hej, jag har inget gyroskop att testa det ta på så ville fråga här.Min fråga är angående detta scenario:

Top 30 Walter Lewin GIFs | Find the best GIF on Gfycat

  1. Om jag skulle försöka stoppa gyroskopets rotation kring snöret genom att lägga nåt i vägen för den andra änden av axeln (runt vilken hjulet snurrar), skulle då gyroskopet istället försöka snurra med andra änden av axeln runt hindret? Snöret skulle rita ut en kon i luften ungefär.
  2. Om jag tog tag i båda ändar av axeln, skulle jag 1) känna motstånd hela tiden (tills hjulet slutat snurra), eller 2) motstånd en kort period tills gyroskopet inte har någon rörelsemängdsmoment kvar,
  3. Om jag först lade gyroskopet mellan två bord och sedan snurrade på hjulet så skulle det väl inte börja snurra som ett gyroskop? Som nedan: 
SeriousCephalopod 2671
Postad: 10 okt 2021 20:05 Redigerad: 10 okt 2021 20:07

Notera att uppställningen egentligen inte är ett gyroskop i teknisk mening då den vare sig bibehåller en orientering eller kan användas för att mäta vinklar.

1. Min inuition säger också det (även om mekanik ibland är kontrainuitivt). Beroende på hur långt repet är och hur hindret ser ut så kanske ljulet dock bara står stilla och skrapar mot hindret. 

Det som komplicerar det för mig/gör mig osäker är att hindret ju lär utöva en kraft i horisontalplanet (xy) så dess vridmoment kommer att vara riktat i z-riktning (nedåt) och därmed få rotationsaxeln att tippa nedåt snabbare. Om denna effekt är tillräcklig för att helt avbryta 'svävningseffekten' har jag dock ingen aning om. Får gå in i fysikförrådet i veckan och testa.

2. Beror på hur du tar tag i båda ändrar. Om du håller båda ändrar stabilt med lika stora krafter så kommer inget mystiskt att hända. Då är det ju bara ett hjul på en balanserad axel. 

Om du bara trycker uppåt med ena handen och horisontellt med andra så lär vi få samma effekt som i 1. (vilken den nu är)

3. Nej då är det bara ett hjul på en balanserad axel. Lägger du din cykel uppochned och ger hjulet en spin så börjar ju styret inte försöka vrida sig. 

När jorden roterar blir det lite skillnad i lasten på de två ändrarna då hjulet försöker bibehålla sin orientering oberoende av jorden men den effekten är effektivt noll.

Svara Avbryt
Close