6 svar
26 visningar
haps är nöjd med hjälpen
haps 17
Postad: 14 jan 2021

Mekanismer

Hej! Sitter och försöker lösa mekanismen till för att se vad slutprodukten blir:

mag1 1529
Postad: 14 jan 2021

Hej haps!

Om du tittar på reaktanterna och deras egenskaper. Vad tor du kan ske? Och sett till detta/dessa alternativ, vilket(-a) kan ske i den angivna miljön (lösningsmedel och i ditt fall värme)?

haps 17
Postad: 14 jan 2021

Antar att den kommer genomgå en E2 reaktion då vi har en laddad nukleofil. Jag är med på att om vi har det kommer Br som är en bra lämnade grupp att lämna samt att en dubbelbindning skapas. Men är inte hur det sker med lösningsmedlet.

mag1 1529
Postad: 14 jan 2021

Ja det blir en E2 elimination. Kalium tert-butoxiden är en stark syra och bromidjonen är en bra lämnande grupp. I den brominerade reaktanten sitter bromatomen på en terminal kolatom - så du behöver inte bry dig om Zaitsev- vs. Hoffman-produkter (vilket skulle varit aktuellt om bromatomen suttit på kol 2 istället).

Gällande lösningsmedlet, påminner det om den starka syran kanske.....

haps 17
Postad: 14 jan 2021

Ja enda som skiljer lösningsmedlet från den starka syran är ett väte på syret. Inte riktigt helt med på vad som sker då..

mag1 1529
Postad: 14 jan 2021

Just i detta fall behöver du inte alls bry dig om lösningsmedlet, det kommer inte att kunna ge upphov till andra reaktioner eller påverka eliminationsreaktionen. Vid andra reaktioner begränsar eller till och med styr lösningsmedelsvalet vilken produkt som dominerar. Ovanligt bekväm reaktion, med denna blandning av lösningsmedel och bas (skrev syra tidigare, men det är fel sorry det är en bas).

Behöver du mer hjälp med mekanismen?

haps 17
Postad: 14 jan 2021

Tack nu är jag med igen :)

Svara Avbryt
Close