6 svar
60 visningar
Maddefoppa 1106
Postad: 1 jan 06:38

Membraners lipid sammansättning

Hej! Jag har läst lite i boken
cellbiologi: Författare: Charlotte Erlanson-AlbertssonUrban Gullberg
ISBN: 9789144047386 & i boken 

Geoffrey M. Cooper

The Cell: A Molecular Approach, Fourth Edition
4th Edition

och har lite frågor gällande uppbyggnad av plasma membran.

 

1.Generella lipiduppbygnaden

1.Vad gäller fördelningen av foslipiderna i plasma membranet? Hur är det positionerna in/respektive ut?

(Står först att de är 4 st foliper) av fosfolipider innehåller 4 (50-60 % totala membranlipider huvudsakliga) glycerofosfolipider (fosfatidylkolin, fosfatidylserin, fosfatidyletanolamin) & sfingomyelin.

Sedan inkluderar de även: fosfatidyl-inositol i bilden.  De skriver även att

  • ”Inre: fosfatidyl-serin,& fosfatidyl-inositol samt att dessa är negativt laddade. Men även att fosfatidyletanolamin finns där. Men på bilden tycker jag att det ser ut som den både finns på insidan & utsidan.
  • Yttre: övervägande del av fosfatidylkolin, sfingomyelin & glykolipider,

Figur text till bild 2:

”FIGURE 13.2 Lipid components of the plasma membrane The outer leaflet consists predominantly of phos- phatidylcholine, sphingomyelin, and glycolipids, whereas the inner leaflet contains phosphatidylethanolamine, phosphatidylserine, and phosphatidyl- inositol. Cholesterol is distributed in both leaflets. The net negative charge of the head groups of phosphatidyl- serine and phosphatidylinositol is indicated. The structures of phospho- lipids, glycolipids, and cholesterol are shown in Figures 2.”

 

Fråga 2: Kardiolipin
2. Vad är kardiolipin? Finns den enbart hos mitokondrien?

I cellbiologi boken (den svenska) inkluderar de även men ej i den engelska. Som jag förstått (från tidigare kunskaper finns den lipiden i alla fall hos mitokondrien men vet inget mer än så.

mag1 8971
Postad: 1 jan 10:29

Det är en stor skillnad i fördelningen mellan de olika typerna av lipider i membranens yttre och inre lager av fosfolipider. I högre arter skiljer sig denna asymmetri även åt mellan olika organeller. Sedan skiljer sig sammansättningen mellan arter också, men närbesläktade har liknande fördelning.

Studier av lipidsammansättningen i olika membran, och olika lager av membranen, är knepiga (!) att utföra, därför är kunskapen om dessa inte fullständig och ökar hela tiden. Tabellen du infogade var från en mer än 30 år gammal artikel, och sedan dess har det samlats in massvis med ny data. Det är med andra ord inte så enkelt som det ser ut i bilderna. 

Så vill du veta mer om lipidsammansättningen, skulle jag råda dig att börja med att läsa en modernare review-artikel eller bok om detta ämne (helst inte äldre än ett fåtal år gammal).

 

Det finns massvis att söka fram om kardolipin. Behöver du hjälp att vässa sökorden, behöver du först visa vilka du använt, så kan vi nog hjälpa dig vidare.

Maddefoppa 1106
Postad: 1 jan 17:48

Hej! Tack för svar! Jo jag vet att lipid sammansättningen skiljer sig både gällande organism och memebran. Ex protein innehåll är ju mycket högre hos mitokondrien och därmed är de lägra lipidinnehåll medans för nervcellens myelin skida är det tvärt om.

 

har inte läst några artiklar och aldrig gjort det så jag vill gärna ha lite hjälp vart man kan läsa och hur man vet att det är en bra källa:) Tar emot all hjälp jag kan få

Mesopotamia 892
Postad: 1 jan 17:52

Sök om detta på Googles akademiska del Google Scholar. Där dyker det upp publicerade artiklar från den akademiska världen. Notera att du fortfarande måste vara källkritisk.

Tips på källkritik:

1. Kolla om artikeln kommer från ett känt universitet. Sök upp universitetet.

2. När skrevs artikeln?

Maddefoppa 1106
Postad: 1 jan 17:58

Hittade denna ! Kan de kanske vara relevant

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10649022/

Maddefoppa 1106
Postad: 2 jan 07:12

Läser inleddandkur inom bioteknik så vet inte riktigt om jag egenligen hackat upp mig på detaljer:)

Mesopotamia 892
Postad: 2 jan 11:26

Jag uppfattar att din kurs inte börjat än. 

Roligt att du är ivrig, men själv hade jag bara fortsatt läsa på för att komma in i flytet MEN antecknat ner eller strukit över det jag inte förstår för att vid ett senare tillfälle, när föreläsningarna kommit igång, gå tillbaka och reda ut frågorna. Många av dem kommer nog att ha besvarats av din professor. Resten kan du ställa här / diskutera med dina nyfunna kompisar på programmet / ställa till dina professorer etc.

Lycka till med dina studier, du verkar vara en flitig student som säkert kommer lyckas!

Svara Avbryt
Close