3 svar
63 visningar
harskadetpluggas 46 – Avstängd
Postad: 4 mar 2020 Redigerad: 4 mar 2020

Membranpotential hjärtmuskelcell

Hej!

När kammarmuskelcellerna i hjärtat alla är depolariserade så kan man inte mäta någon potentialskillnad där (och därför är EKG helt plant). Det jag funderar över är hur man mäter potentialskillnad när det gäller hjärtmuskelceller, för när det gäller vanliga celler mäter man membranpotentialen genom att jämföra mellan insidan av cellen och utsidan av cellen (varav man får spänning). När man ska mäta potentialen i en hjärtmuskelcell, är det även då insidan av cellen jämfört med utsidan av den man mäter, alltså insidan jämfört med extracellulära rummet? 

Tacksam för svar!

Jag är lite osäker på om din fråga är praktisk (om mätmetoder) eller rent konceptuell. Men membranpotentialen är just den elektriska spänningen mellan en cells in- och utsida, så begreppsligt är det ingen skillnad.

mag1 804
Postad: 5 mar 2020

Membranpotentialen per cell är densamma. Dock är det samtliga celler i hjärtat som (i varierande grad) bidrar till den elektriska aktivitet som detekteras vid EKG,

Tror det jag blev förvirrad över var begreppen membranpotential och potential i hjärtat, vilket inte var samma sak. Tror jag förstått nu, tack för hjälp!

Svara Avbryt
Close