2 svar
47 visningar
Archie 40
Postad: 22 maj 17:39

Mer av tvåpolsatsen

Hej!

 

Ber om ursäkt för att jag bombar plugakuten med frågor…😬 Men det är alltid roligt att försökta förstå lite mer än det absolut väsentligaste. Det gäller fråga e. Där man ska beräkna e (v) och Rt genom att förenkla kretsen. Observera att jag försökte eliminera de två resistorerna som ligger i serie med spänningskällorna på 40 resp 20v genom att konvertera dessa till strömkällor och därmed klämma in resistorerna däremellan så att de blir strömlösa. Är dock osäker på om det här är en vettig approach. Som kan ses i slutet får jag en thevenin ekvivalent (som förmodligen inte stämmer). 

Såldes behöver jag nog en knuff i rätt riktning :)

 

Varmt tack på förhand!

 

Archie

Jan Ragnar 1762
Postad: 22 maj 23:23

Dina markeringar med ”Strömlös?” förstår jag mig inte på.
Mina beräkningar blev lite annorlunda. Förmodar att du har facit.

Archie 40
Postad: 23 maj 08:52
Jan Ragnar skrev:

Dina markeringar med ”Strömlös?” förstår jag mig inte på.
Mina beräkningar blev lite annorlunda. Förmodar att du har facit.

Beräkningar är helt korrekta enligt facit. Enormt tack!!

Vad jag menade med ”strömlös” var att jag tänkte att ingen ström skulle gå igenom resistorerna om det låg placerade på ett sådant sätt. Då tänkte jag också att resistorerna kunde elimineras ur kretsen. Men förenklingen av kretsen är ju felaktig från början så därav ett skäl till mina felaktiga svar. 


Men som jag förstår det så förenklade du alltså först de parallella strömkällorna till en strömkälla och därefter konverterade du dessa till dess ekvivalent, dvs två spänningskällor serie med resistorerna.

Jag ser logiken nu, jag kom så långt att jag lyckades förenkla dessa till två strömkällor på 40mA resp 25mA. Så lång kom jag. Men därefter, valde jag ju att ta bort resistorerna på 1kohm och 400ohm vilket gjorde att jag …

Visa spoiler

Jag ser logiken nu, jag kom så långt att jag lyckades förenkla dessa till två strömkällor på 40mA resp 25mA. Så lång kom jag. Men därefter, valde jag ju att ta bort resistorerna på 1kohm och 400ohm vilket gjorde att jag inte åter kunde konvertera dessa till två spänningskällor i serie med resistorerna på (50mA-10mA)*1000 = 40V och (50mA-25mA)*400=10V. Dessa ligger ju mycket riktigt i serie med den totala resistansen 2,2kohm. Samt ligger de i serie med varandra vilket innebär att de kan konvertera till en spänningskälla på 50V. Därefter hade det ju bara varit att åter konverterat detta till en strömkälla som ligger parallella med resistorn på 2200ohm (50/2200 = 250/11 mA). Resistorn på 2200 Ohm ligger i sin tur parallellt med en resistor på 800ohm Rt = 2200*800/(2200+800) ≈ 587ohm.

 

Förlåt för diger redovisning av tankegång med det är enda sättet att verkligen försäkra mig om att jag förstått. 

Varmt tack för hjälpen, den extremt tydlig förklaringen och ritningarna på den aktuella kretsen och dess ekvivalent! 

 

Visa spoiler

Skriv ditt dolda innehåll här

 

 

Och som vanligt, varmt tack för hjälpen!

Svara Avbryt
Close