ohno69 5
Postad: 5 dec 2020

Merit Individuella val

Jag går första året på samhällslinjen och kommer välja inriktning beteende.

Om jag lägger till två mattekurser, engelska 7 och spanska 5 får jag då 2,5 extre merit? Jag fattar inte riktigt hur det funkar.

Magister Dixit 97
Postad: 5 dec 2020

Meritpoängen räknas ut automatiskt vid antagningen. Poängen kan bli olika beroende på om meritkursen ingår, eller inte ingår, i områdesbehörigheten för just de studier du söker till.

Om du till exempel har läst moderna språk 3 så kan du få 0,5 meritpoäng förutsatt att moderna språk 3 inte ingår i områdesbehörigheten. Men om moderna språk 3 i stället ingår i områdesbehörigheten får du inget meritpoäng, för just moderna språk 3.

Engelska 7 och moderna språk 5 ingår inte i någon områdesbehörighet och ger alltid 1 respektive 0,5 meritpoäng. När det gäller mattekurserna får du kolla på områdesbehörigheten, för just de studier du har ögonen på, för att räkna ut vilken meritpoäng du får.

Hänger du med? Om du inte gör det så kan du återkomma med ett program du skulle vilja läsa på högskolan, så förklarar jag med ett exempel!

ohno69 5
Postad: 5 dec 2020

Jag förstår inte riktigt? Jag har planer på att plugga till psykolog eller jurist.

Magister Dixit 97
Postad: 5 dec 2020
ohno69 skrev:

Jag förstår inte riktigt? Jag har planer på att plugga till psykolog eller jurist.

För psykologprogrammet gäller områdesbehörighet A5 och för juristprogrammet gäller områdesbehörighet A1.

Ingen av de två områdesbehörigheterna kräver moderna språk. Det innebär att om du har läst moderna språk 3 och 4 så får du 1,5 meritpoäng. Du kan inte få mer än 1,5 meritpoäng för moderna språk, så det är inte nödvändigt att läsa moderna språk 5 enbart för att få meritpoäng, till just psykolog- eller juristprogrammet.

Engelska 7 får du som sagt 1 meritpoäng för oavsett program.

Alltså räcker det att du läser engelska 7 samt moderna språk 3 och 4 för att du ska komma upp i 2,5 meritpoäng när det gäller just psykolog- eller juristprogrammet. Du kan aldrig få mer än 2,5 meritpoäng.

Men vi kollar även på mattekurserna för skojs skull.

Till juristprogrammet (områdesbehörighet A1) krävs ingen mer mattekurs än vad som krävs för grundläggande behörighet. Det betyder att matematik 2, 3 och 4 ger 0,5 meritpoäng vardera till juristprogrammet.

Till psykologprogrammet (områdesbehörighet A5) krävs dock matematik 2. Det här innebär att du inte får någon meritpoäng för matematik 2. Du får bara meritpoäng om du har läst kurser utöver det som krävs. Därför ger matematik 3, 4 och 5 0,5 meritpoäng vardera medan matematik 2 alltså ger 0 meritpoäng till psykologprogrammet.

ohno69 5
Postad: 5 dec 2020

Så egentligen har jag mina extra 2,5 enbart om jag läser engelska 7 och matte 3 för psykologprogrammet? 

Magister Dixit 97
Postad: 6 dec 2020
ohno69 skrev:

Så egentligen har jag mina extra 2,5 enbart om jag läser engelska 7 och matte 3 för psykologprogrammet? 

Nej!

Du måste titta på områdesbehörigheten som gäller för just det program du vill söka in till. Områdesbehörigheten framgår av till exempel universitetets webbplats. Se exempel här för psykologprogrammet vid Stockholms universitet.

Du får bara meritpoäng för de kurser du läst utöver de kurser som ingår i områdesbehörigheten!

De poäng du får för respektive kurs framgår av den här webbsidan.

Visa spoiler

Engelska 7 ger alltid 1,0 meritpoäng (eftersom kursen i dag inte ingår i någon områdesbehörighet)

För moderna språk kan du få max 1,5 meritpoäng

  • Moderna språk 3 ger 0,5 meritpoäng
  • Moderna språk 4 ger 1 meritpoäng
  • Moderna språk 5 ger 0,5 meritpoäng

För matematik kan du få max 1,5 meritpoäng

  • Matematik 2 ger 0,5 meritpoäng
  • Matematik 3 ger 0,5 meritpoäng
  • Matematik 4 ger 0,5 meritpoäng
  • Matematik 5 ger 1,0 meritpoäng
  • Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng

För engelska 7 får du alltid 1 meritpoäng. Till psykologprogrammet krävs matematik 2, så för matematik 2 får du ingen meritpoäng men för matematik 3 får du däremot 0,5 meritpoäng. Så för engelska 7 och matematik 3 har du totalt 1,5 meritpoäng av 2,5 möjliga.

Moderna språk 3 ingår bara i en områdesbehörighet, där jag antar att områdesbehörigheten brukar användas för just språkstudier. Så att läsa moderna språk 3 och 4 brukar vara populärt för att gardera sig med meritpoäng.

Svara Avbryt
Close