2 svar
100 visningar
unicarl är nöjd med hjälpen
unicarl 9
Postad: 8 jul 2020 08:16

Meritpoämg / tilläggsmerit

Hej! Hur fungerar det här med meritpoäng på gymnasiet? Jag trodde att man endast fick tilläggsmerit (eller vad man ska kalla det) om man läser en kurs som inte ingår i ens program. Till exempel går jag natur-natur och antog då att jag endast får meritpoäng om jag läser matte 5. Min kompis sa dock att man får meritpoäng för alla kurser som ”erbjuder” detta och som inte krävs för en universitetsutbildning. Vad är det som gäller?

parveln 729
Postad: 8 jul 2020 08:57 Redigerad: 8 jul 2020 09:01

Vilka kurser som ger merit beror på vilka kurser som utbildningen du söker till kräver. Matte 5 krävs t ex inte av någon utbildning på universitetet och ger alltid meritpoäng, men om din universitetsutbildning t ex endast kräver matte 2 ger även matte 3 och 4 merit(då ger dock matte 5 lägre merit). Det går alltså inte att svara helt på frågan utan att veta vilken utbildning du vill söka.

 

Edit: Fixade lite felaktig information ovan. Här finns en länk där det beskrivs mer i detalj Meritpoäng

unicarl skrev:

Hej! Hur fungerar det här med meritpoäng på gymnasiet?

Du får extra meritpoäng för alla kurser du blir godkänd i (minst betyg E), som ger extra merit (Eng 7, extra mattekurser och moderna språk 3-5), oavsett om du valt dessa som individuellt val, eller om de ingår i ditt program. 

Matematikkurserna ger merit för alla kurser som ligger över antagningskraven. Om du har läst Ma3, och högskoleprogrammet du sökt endast kräver Ma2, får du 0,5 poäng för Ma3.

Min kompis sa dock att man får meritpoäng för alla kurser som ”erbjuder” detta och som inte krävs för en universitetsutbildning. Vad är det som gäller?

Din kompis har rätt. Du får poäng oavsett i vilket sammanhang du har läst kursen. :)

Svara Avbryt
Close