5 svar
843 visningar
Saasha 275
Postad: 13 feb 2018

metanol vs etanol

hej

jag fick en uppgift i skolan att ta reda om metanol eller etanol är bäst för att använda som bränsle men kunde jag inte så mycket

men trodde jag så

etanol framställs av jäsning av tex majs och spännmål men nu mera kan metanol framställs av CO , CO2 och CH4 . så tänkte jag att eftersom man producerar methanol från co2 och methan så dem gaserna kan minskas alla fall så kanske ett sätt att minska globaluppvärmning men jag vet inte om vilken är bra för bilen att det ska funka bra så kan ni hjälpa mig med det ?

tacksam för alla som hjälper

Teraeagle 6012 – Moderator
Postad: 13 feb 2018

Det där är en klassisk konflikt och det finns många forskare som är superpositiva till etanol, men det finns typ lika många som är lika positiva fast till metanol. Du borde även ta dig en titt på bränslenas energiinnehåll och hur de kan användas. Kommer man längst på 1 liter etanol eller 1 liter metanol? Måste man bränna dem i en förbränningsmotor eller kan man t.ex. använda en bränslecell?

Saasha 275
Postad: 13 feb 2018

men vad är bränslecell?

Teraeagle 6012 – Moderator
Postad: 13 feb 2018

Googla det.

Saasha 275
Postad: 14 feb 2018

hej

kommer methanol från naturgas eller 

kommer den från reaktion av vätgas , syrgas , CO2 med hjälp av solljus?

Saasha 275
Postad: 14 feb 2018 Redigerad: 14 feb 2018

hej igen som du sa , jag samlat information från google men är dem rätt! eftersom jag hittar från olika artiklar så kan dem vara fel.....

användningsområde 

 • dem båda bränsle här nästan samma användnings område , alltså användas i fordom motor ensam eller blandad med tex bensin. och metanol används i bränsleceller( etanol också eller ??) och dem båda kan används i råvara för produkterna som vi idag får från olja.

för fordon...

 • methanol har bara hälften av energi innehållet än bensin men däremot kan ge 105 i oktantal , alltså en högre motoreffekt än vad bensin har , så i framtiden om man använder methanol som bränsle kan det räcka med mindre motorer ( med oförändrad effekt.).

( så hittat jag från en artikel men vad betyder det 

Att utvinna metanol ur en given mängd biomassa ger mer energi än vid framställning av etanol. En liter metanol innehåller dock mindre energi än etanol och räcker ungefär hälften så långt som en liter bensin. ......

Energivärdet är lägre än etanol och det krävs annan utrustning på fordon.....

säger den  tvärtom än det här punkten där uppe eller)

 • samma som metanol har etanol motor också en högre effekt och har också mindre värmeförlust  alltså har en högre verkningsgrad dessutom lägre energi förbrukning
 • metanol (  rent ) är giftig och aggressive mot känsliga motordelar. men det gör inte etanol

miljö.......

 • båda bränsle är miljövänlig ( som rent) eftersom etanol kommer från rester/ odlade växter   tex majs och sånt som man kan återplantera sen methanol kommer från ???? ( vet inte exakt förut kom från trä men nu kanske kommer från kemiska reaktioner mellan co2 , metan, väte som får energi från solen eller kanske kommer från natur gas) hjälpa mig med det....
 • metanol är förnybar men i högre halten giftig och brinner med osynlig låga 
 • Utsläppen från etanol är försumbara på miljön eftersom etanolen lätt löser sig i vatten och bryts ner av naturen utan några direkta konsekvenser om det skulle bli en läcka. Mängden kväveoxider som släpps ut är också små eftersom etanolen inte sotar likt bensin och diesel.

   

 • utsläppen från metanol också försumbara på miljön eftersom den är lättaste alkohol molekyl och lätt brytas ner i jorden och vatten , ned till vatten och co2 .

 • dem här co2 utsläpp räknas som +-o eftersom dem växterna som används i metanol o etanol levde nyss på jorden så det koldioxid dem tagit upp och släpper nu i form av bränsle är lika och rubbar inte balansen av co2 kretslopp och förstärker inte växthus effekten.

 • men etanols stora nackdel är dem kommer från växt tex majs vete och så även från rester men bara rester räcker inte att producera större mängd av etanol så det krävs att odla dem växterna så det behövs mark, vatten , gödningsmedel för att odla dem. de gödningsmedel vi använder i åkrar kan orsaka vattenblomning och marken för att odla mat för oss kan minskas och vatten brist kan förekomma. men dessa problem har inte methanol .

vet du nåt om hur dem väger och transport om dem ?

jag hittat bara att metanol kan lätt transportera under normal tryck !

Svara Avbryt
Close