7 svar
552 visningar
nyfikenpåattveta är nöjd med hjälpen

Mg + Cl2 --> MgCl2 + 641 KJ


Hej.

Hur vet jag att följande reaktion är exoterm?

Mg + Cl2 --> MgCl2 + 641 KJ

Egna tankar:

Det finns ingen tillhörande tabell med bindningsentalpier för ämnena i reaktionen. Detta gör saken knepig tycker jag. Jag vill ju använda mig av delta H. Jag behöver veta tillförd värme och avgiven värme, för att sedan ta avgiven värme - tillförd värme vilket ger mig delta H. Är detta tal - är det en exoterm reaktion. Längre än så här kommer jag inte. 

Hjälper någon mig hur jag angriper denna uppgift?

AlvinB 4014
Postad: 2 okt 2018 17:03

Står det i uppgiften +641 KJ+641\ \text{KJ}?

I så fall vet du ju redan där att det frigörs energi, vilket betyder att reaktionen är exoterm.

Smaragdalena 78704 – Lärare
Postad: 2 okt 2018 17:03 Redigerad: 2 okt 2018 17:04

Du har fått en bildningsentalpi d v s ΔH\Delta H i uppgiften. Eftersom Hf=0H_f=0 för alla grundämnen definitionsmässigt är det tillräckligt för att du skall kunna avgöra om reaktionen är exoterm eller endoterm.

Eller ännu enklare: Du ser att det bildas en kemisk förening plus värme när reaktionen sker. Det räcker för att du skall kunna avgöra om reaktionen är exoterm eller inte.

Men i min kemibok står det att en exoterm reaktion minskar systemets entalpi deltaH<0. Alvin du säger att + 641KJ betyder att det frigörs energi vilket gör att den är exoterm. Hur fungerar detta? Också, är frigjord energi detsamma som delta H Alvin?

 

Smaragdalena. Vad står Hf för?

Också. Jag fattar inte bildningsentalpi delta H riktigt tror jag. Kan man säga att H=entalpi, att tillförd energi eller avgiven energi då är H. Sedan att delta H är skillnaden mellan dessa?

 

Tack!

Smaragdalena 78704 – Lärare
Postad: 2 okt 2018 18:22 Redigerad: 3 okt 2018 07:01

Ja, ΔH\Delta H är skillnaden i entalpi före och efter reaktionen. Det som är besvärligt med HH är att det inte går att mäta HH, bara ΔH\Delta H. Ett sätt att komma runt detta är att bestämma sig för något har värdet H=0H=0. Exempelvis kan man bestämma sig för att H=0H=0 för alla grundämnen, oavsett om det är väldigt reaktiva ämnen (som alkalimetallerna) eller väldigt icke-reaktiva (som kvävgas eller argon). Det är så man har gjort här - magnesium har Hf=0H_f=0 och klorgas har också Hf=0H_f=0. När det bildas magnesiumklorid, så frigörs det energi (i form av värme), så det finns mindre mängd kemisk energi i magnesiumklorid än det fanns i magnesium + klorgas. Med andra ord är ΔHf=-641kJ/mol\Delta H_f=-641kJ/mol, så det är en exoterm reaktion.

OK blir klokare nu. Men vad gäller talet -641kj/mol. Smaragdalena du skriver "DeltsHf=−641kJ/mol, så det är en exoterm reaktion." Men i uppgiften står det det ju att talet är + 641 KJ? Är alltid talet som står längst till höger av produkterna i en reaktion delta H?

Också vad står Hf för?

Smaragdalena 78704 – Lärare
Postad: 3 okt 2018 07:00 Redigerad: 3 okt 2018 07:03

ΔH\Delta H är entalpi efter minus entalpi före. Entalpin efter är -641kJ/mol.Entalpi efter plus frigjord värmeenergi = 0, entalpin före (om entalpin för grundämnen är 0). Eftersom det blir värmeenergi över, innehåller själva den kemiska förenigen mindre kemisk energi än ursprungsämnena.

Jämför med "reaktionsformeln" bränsle + syrgas => avgaser + energi. Där tycker jag det känns ganska naturligt att avgaserna har lägre entalpi än bränsle + syrgas.

Super tack!

Svara Avbryt
Close