4 svar
52 visningar
dennan1218 76
Postad: 8 okt 2018

Miljön

Hej, jag har fått en fråga som lyder såhär 'Är det ingen idé att planera för framtiden eftersom jorden kommer förstöras av miljögifter, eller måste vi istället tänka mer på framtiden eftersom jorden annars förstörs av miljögifter?' men jag vet inte riktigt hur jag ska svara på den. Det enda som jag har kommit på är att det nästan aldrig är försent att byta riktning och att vi kan stoppa miljöförstörelsen genom att tex använda oss av förnybara energikällor, åka tåg istället för flygplan, åka mer kollektivt istället för bil osv. Jag brehöver däremot några fler förslag på hur man kan tänka mer på framtiden och göra så att miljöförstörelsen stoppas.

Tacksam för svar :)

Andra kostvanor (kött- och mejeriindustrin medför enorma utsläpp), hårdare utsläppsregler för stora företag och fabriker, större satsningar på att bevara och utöka de koldioxidabsorberande ekosystem som finns, minska föroreningar av hav, det finns enormt mycket vi skulle kunna göra för att minska skadandet av vår planet. 

Det som också kan vara värt att diskutera är vad som händer om vi inte lyckas vända denna bana. I en värld med mer extrema klimat, vad måste vi tänka på vid exempelvis stadsplanering? Vilken typ av städer måste vi bygga, var och hur ska de se ut, för att kunna klara flodvågor från stormar, etc. Var kan vi placera ett kärnkraftverk? Hur tar vi hand om marken vi odlar på, när den blir torrare, mer salt och näringsfattig? Hur fördelar vi jordens resurser när stora landytor försvinner eller blir obeboeliga? Det finns oerhört mycket att säga om hur vi måste anpassa oss till en värld där vi vägrat anpassa oss tidigare.

Det cyniska synsättet är såklart att det är omöjligt att förändra samhället tillräckligt snabbt och tillräckligt mycket. Det kommer inte få jorden att explodera och utplåna allt liv. Planeten kommer såklart att överleva även om mänskligheten tar stor skada ekonomiskt, socialt och humanitärt.

dennan1218 76
Postad: 8 okt 2018

Tack så mycket! <3

Ingemar 337
Postad: 9 okt 2018

Jag har svårt att tänka mig att någon har ångest inför framtiden pga miljögifter. De var ett större problem förr och även om det fortfarande finns en hel del i naturens kretslopp är inte gifterna det största hotet. Det ligger snarare i utsläppen av koldioxid och metan i atmosfären vilket ger oss alla ett varmare klimat. Med alla nackdelar som följer med klimatförändringen.


Svara Avbryt
Close