5 svar
255 visningar
SaraSSS är nöjd med hjälpen
SaraSSS 13 – Fd. Medlem
Postad: 13 apr 2020 15:55

Millikans experiment

Vad gick experimentet ut på och vilken upptäckt ledde det till?

LennartL 251 – Livehjälpare
Postad: 13 apr 2020 16:04

Vad har du tagit reda på hittills?

Redovisa det så vet vi hur vi kan hjälpa dig?

Smaragdalena Online 73697 – Lärare
Postad: 13 apr 2020 17:06

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

SaraSSS 13 – Fd. Medlem
Postad: 13 apr 2020 19:00

Detta har jag tagit reda på hittills: 

 

Experimentet gick ut på att Millikan spreja små oljedroppar i det vertikala elektriska fältet mellan två parallella horisontella plattor genom att balansera nedåtgående gravitationskraft med uppåtgående drag och elektriska krafter. Därmed med hjälp av ett speciellt mikroskop kunde Millikans observera och upptäcka ett mönster - att en droppe med flera elektroner påverkas mest av det elektriska fältet än en droppe med färre elektroner. Detta gick att upptäckas genom att mäta en droppes storlek, hur snabbt den föll samt hur det elektriska fältet påverkade hastigheten av droppen. Därav genom att upprepa experimentet  genom att ändra fältet och observera hur en droppe påverkas kunde Millikan bekräfta att alla laddningar var multiplar av något grundläggande värde. Alltså att en droppe har en elementarladdning och för att veta elektroners elektriska laddning ska den enda elektron i en laddning multipliceras med antal elektroner som droppen fångat. 

DuckD25 89
Postad: 13 apr 2020 22:48 Redigerad: 13 apr 2020 22:51
LennartL 251 – Livehjälpare
Postad: 14 apr 2020 10:00

Bra! Några kommentarer.

Experiment går alltid ut på att vinna kunskap eller bekräfta (eller förkasta) en hypotes.

Millikans syfte var att mäta upp elektronens laddning; det var det som hela experimentet gick ut på.

Att spreja oljedropp i ett starkt elektriskt fält och balansera fältets kraft på elektronen(erna) mot droppens tyngdkraft var de medel han använde för räkna ut laddningen.

Elektronens laddning är en av fysikens fundamentala konstanter, som mättes upp med stor precision. Vidare visade Millikan att elektrisk laddning inte är en kontinuerlig storhet, utan bara finns som multiplar av elektronens laddning. En ny förståelse för materians natur, som under de kommande decennierna skulle utvecklas till kvantfysiken.

Svara Avbryt
Close