1 svar
116 visningar
matteplugg189 192
Postad: 20 okt 2021 23:27

Mindre molekylföreningar

Hej!

Har snart prov och det står på mitt slutexaminations dokument att jag måste kunna några exempel på mindre molekylföreningar, deras kemiska formler och bindningar, vilka grundämnen som ingår samt var föreningarna förekommer i naturen och hur vi människor använder dem. 

Jag kan några jonföreningar och organiska molekylföreningar men när det kommer till mindre molekylföreningar så har jag inte jobbat med det så mycket. Jag vet att molekylföreningar hålls ihop med elektronparbindning, och att det kan finnas enkelbindning som för vätemolekyler H2, dubbelbindning som för syremolekyler O2, och trippelbindningar som det är för tex kvävemolekyler N2. Är dessa då exempel på mindre molekylföreningar? Kan jag få lite fler tips, hittar inget specifikt i min bok, och speciellt inte hur vi människor använder dem.

Ursäkta om det är en dum fråga!

Teraeagle 18749 – Moderator
Postad: 21 okt 2021 13:04

Det brukar förutsättas att man ska lära sig alkanserien: metan, etan, propan, butan, pentan, hexan, heptan, oktan, nonan, dekan. Namn och formel.

De vanligaste gaserna bör du också känna till - vätgas, syrgas och kvävgas.

Du bör lära dig halogenerna - fluor, klor, brom och jod samt att dessa sitter ihop två och två i molekylär form.

Övriga ämnen du bör känna till är vatten, ammoniak, väteklorid (saltsyra), svavelsyra, salpetersyra, fosforsyra och kolsyra.

Det finns också en del joner du bör lära dig, se här:

https://www.pluggakuten.se/trad/faq-vad-behover-jag-kunna-inom-amnet-kemi/?order=all#post-90bebc33-5e63-47c3-9c36-a8d0012fe907 

Svara Avbryt
Close