2 svar
19 visningar
abcdefghijklmo Online 115
Postad: 14 jan 07:45

Minskning av växthusgaser

Hej! 

Jag har en fråga angående minskningen av växthusgaser. Man brukar säga att växthusgaserna finns i atmosfären under lång tid och att det av den orsaken kommer att ta lång tid innan en minskning av dessa sker. Men finns det omedelbara åtgärder som man kan ta för att minska på växthusgaserna? Jag vet redan att man kan ändra på sina levnadsvanor som att köpa ekologiskt - men är inte det ett långsiktigt sätt att minska på växthusgaserna?

Tack på förhand!

mag1 Online 3808
Postad: 14 jan 09:17

Ändrade levnadsvanor kan direkt minska individens bidrag. Och även om växthusgaserna hen redan släppt ut redan finns och kommer finnas kvar ett tag, så kommer växthusgasutsläppsminskningen ge en minskning i atmonsfären. Kurvan över växhusgasökningen plattas av tidigare, och därmed kommer sänkningen komma tidigare och från en inte lika hög nivå.

Det finns i atmosfären, precis som andra stora och komplexa system, en tröghet så det dröjer lite innan ökande/minskande effekter får genomslag. Jämför t.ex. med ett badkar med behaglig badtemperatur, tillsätter du ett glas kokande vatten (eller en handfull isbitar) påverkas inte badvattnets temperatur märkbart. Men efter 100 glas kokande vatten börjar det bli lite väl varmt.

Att köpa ekologiska produkter, är inte nödvändigtvis ett sätt att minska växthusgasutsläppen, det beror helt på hur livsmedlen framställts o.s.v.

abcdefghijklmo Online 115
Postad: 14 jan 14:43

Oj, jag råka skriva fel. Självklart har våra levnadsvanor och göra med vårt ekologiskt fotavtryck och hur stora anspråk vi gör i naturen, ellerhur?

Så om vi minskar på våra växthusgaser kommer det ha en positiv effekt? 

Svara Avbryt
Close