3 svar
104 visningar
Stenenbert 302
Postad: 13 jan 17:18 Redigerad: 13 jan 17:27

Mitt gymnasiearbete i kemi

Hej!

Jag har valt ett relativt avancerat gymnasiearbete. Det går ut på att rena vatten från divätefosfatjoner, genom att använda magnetit-nanopartiklar. Jag vill verkligen att experimentet ska fungera och att jag får ett användbart resultat. Tänker sammanfatta kort vad experimentet går ut på, och hade uppskattat respons eller idéer.

Mitt tänkta gymnasiearbete inleds genom att syntetisera magnetitnanopartiklar, på följande sätt:
https://www.youtube.com/watch?v=bPzY2HL9_VE

Nästa steg är att göra en vattenlösning av fosforsyra. Lösningen ska innehålla divätefosfatjoner. För att lösningen ska innehålla divätefosfatjoner, måste pH = ca 5. Detta pH åstadkommer jag genom att tillsätta en stark bas till fosforsyralösningen, t.ex. natriumhydroxid, ända tills lösningens pH = 5. På detta sätt, kommer lösningen innehålla (natrium)divätefosfat.

Tanken är att blanda ner magnetitnanopartiklarna i denna lösning, så att divätefosfatjoner adsorberas till magnetitpartiklarna. Enligt de studier jag har läst, så är detta möjligt. Dels tack vare magnetitpartiklarna har stor yta/volym kommer de kunna adsorbera divätefosfatjonerna.

Sedan kan man samla upp magnetiten och de adsorberade divätefosfatjonerna med en magnet. 

Men efter detta vet jag inte hur jag ska göra. Har ni några idéer på hur jag ska mäta hur effektivt divätefosfaten adsorberades? pH i den ursprungliga lösningen kommer väl ändras, och kan jag då använda mig av det för att ta reda på hur måna divätefosfatjoner som försvunnit från lösningen?

Teraeagle 15498 – Moderator
Postad: 15 jan 00:06

Vad är koncentrationen hos lösningen (innan adsorption)? Beroende på hur hög den är så är nog ollika metoder olika lämpliga. Man kan tänka sig att det går att analysera med spektrometri, skapa en fällning eller liknande.

Stenenbert 302
Postad: 15 jan 12:50
Teraeagle skrev:

Vad är koncentrationen hos lösningen (innan adsorption)? Beroende på hur hög den är så är nog ollika metoder olika lämpliga. Man kan tänka sig att det går att analysera med spektrometri, skapa en fällning eller liknande.

Jag vet inte vilken koncentration jag har tillgång till i mitt gymnasium, eller om vi kanske ska köpa in nytt. Men om du kan förklara nu varför vissa metoder är mer lämpliga vid vissa koncentrationer, så skulle det vara till stor hjälp senare när jag beslutar om metoden.

Teraeagle 15498 – Moderator
Postad: 16 jan 14:36

Det kan t.ex. vara svårt att fälla ut fosfatjoner om koncentrationen är låg. Om koncentrationen är hög kommer en så liten andel av jonerna att adsorbera att det kan vara svårt att se skillnad på koncentrationen före och efter adsorption.

Svara Avbryt
Close