4 svar
346 visningar
joamp 6
Postad: 20 apr 15:31

Mjölkförpackningens livscykel

Hej jag skriver om hur mjölkförpackningens historia och hur det gått från mjölkspann till glasflaskor, till tetra och nutidens mjölkförpackning. Jag skulle behöva hjälp med bra källor för att hitta info om 

vilka olika alternativ finns när vi druckit ur och är klara med mjölkpaketet (återvinna) nått mer? Fördelar och nackdelar med olika tillvägagångssät.

Hur användes mjölkförpackningen och hur påverkar det individen, samhället och miljön?

Vilka råvaror och slutmaterial används vid tillverkningen av produkten och hur påverkar det individen, samhället och miljön. 

Sen när det gäller designprocessen, vilka problem vill utvecklarna av mjölkpaketet lösa och hur gick de till väga?

Hittar en hel del på arlas hemsida, ica m.m. om det andra jag ska skriva om men inte så mycket om frågorna jag skrivit ovanför. 

tack :-)

mag1 6362
Postad: 20 apr 17:50

Bolaget Förpacknings- & Tidningsinsamlingen, FTI, sköter återvinningen av förpackningen idag, och är nog ett bra ställe att börja vid.

https://www.ftiab.se/

joamp 6
Postad: 20 apr 19:06

Ja den sidan fanns en hel del, men jag tänker mer kring frågorna kring hur mjölkförpackningen kan förbättras ur perspektiven pris, användning och miljö i framtiden också. Jag har en fråga att besvara sdär de vill att jag ska skriva om vad som händer med mjölkpaket när det är urdrucket, vilka olika alt finns? för och nackdelar med olika tillvägagångssätt. Det enda sättet jag har läst är att man sorterar det rätt, åker till återvinningen alt sopbilen hämtar, det körs till ett pappersbruk där mjölkpaketen pressas sönder och ihop som små balar. Sen åker det in i en trumma och fördelas sönder, tvättas och det blir en pappersmassa. Utav det här kan det bli skrivpapper mm.

mag1 6362
Postad: 28 apr 08:25

Vem är det som tillverkar förpackningarna idag? Tillverkarna, och de som köper och säljer produkter i mjölkförpackningar, har garanterat pågående utvecklingsarbete för att förbättra de (och kanske flera) förpackningsegenskaper du nämnde.

Tetrapack är det dominerande företaget för tillverkning av mjölkpaket och liknande produkter, så kolla deras information t.ex.

https://www.tetrapak.com/sv-se/sustainability/planet/recycling/building-recycling-value-chains

Motsvarande bör finnas även på svenska, om du orkar söka/klicka dig fram.

 

Och bolagen som återvinner förpackningen, har processer tillsammans med tillverkare, materialforskare, och de är intresserade av att dela med sig av hur deras arbete hjälper till att förbättra produkten och dess livscykel.

joamp 6
Postad: 9 maj 11:00

Tack så mycket. Det jag också behöver veta är om jag tänker rätt när jag förklarar stegen "steg för steg" och det har jag svårt för. Jag vet att förpackningarna görs dels från återvunnet material men nya förpackningar då? Från träden kan man göra papper men vart och hur är varje enskilt steg från att trädet fälls till det blir en pappersförpackning/tetra pak?

Svara Avbryt
Close