1 svar
27 visningar
Samin06 är nöjd med hjälpen!
Samin06 5
Postad: 22 sep 2020 Redigerad: 22 sep 2020

Mobiltelefoners påverkan på växter och bin

Jag undrar om hur bin påverkas av mobilstrålningen och om hur växter påverkas av  bin som påverkas av mobilstrålningen. Jag har försökt att söka på hur mobilstrålningen påverkar bin sedan växter utan att lyckas. Det skulle vara jättetacksamt med hjälp. :)

mag1 643
Postad: 23 sep 2020

Kopplingen mellan bin som inte mår bra och den minskade pollineringen av växter är känd och vedertagen, med påverkan på bin av just strålning från mobiltelefoner och basstationer är inte fastställd. Bisamhällen drabbas ibland av mass-död, bland annat under namnet colony collaps disorder (på svenska ungefär koloni-kolaps-sjukdom, då arbetarbina ger sig av och bisamhället dör). I samband med att detta uppmärksammades misstänkte vissa att strålning från mobiler kunde påverka, men detta har inte kunnat bevisas.

 

"Mobilstrålning" är en typ av elektromagnetisk strålning, som brukar kallas mikrovågor. Det är inte precis samma som i mikrovågsugnen hemma, utan lite annorlunda energi. Hur bin påverkas av mikrovågor har undersökts. Då har inte telefoner/basstationer använts, utan med mikrovågssändare i kontrollerade experiment så det är inte precis samma sak som bin i naturlig miljö möter. Det svårt att undersöka bin i deras naturliga miljö då de också påverkas av hela sin omgivning, med växtgifter, parasiter med mera.

Svara Avbryt
Close