3 svar
35 visningar
Happylife 89
Postad: 7 nov 2022 17:46

Monosackarider

Hej

Det står i min bok att monosackarider kallas de enkla sockerarterna med  3-7 kolatomer. Jag fattar inte varför det är just 3 kolatomer.

 

Tack i förväg

Smaragdalena 78453 – Lärare
Postad: 7 nov 2022 18:37

Ta reda på vad som behövs för att en kemisk förening (som består av kolatomer, syreatomer och väteatomer) skall kallas en sockerart. Kan du konstruera en kolförening som uppfyller detta med bara två kolatomer?

Happylife 89
Postad: 8 nov 2022 00:04
Smaragdalena skrev:

Ta reda på vad som behövs för att en kemisk förening (som består av kolatomer, syreatomer och väteatomer) skall kallas en sockerart. Kan du konstruera en kolförening som uppfyller detta med bara två kolatomer?

Det enda som jag vet är att de enkla sockerarterna kallas för monosackarider och de har 3 till 7 kolatomer men jag fattar inte varför det inte kan finnas 2 kolatomer. Om det bara finns 1 kolatom kan det bilda dubbelbindning med en syreatom och enkelbindningar med 2 väteatomer.

mag1 8936
Postad: 8 nov 2022 08:26 Redigerad: 8 nov 2022 08:27
Happylife skrev:
Smaragdalena skrev:

Ta reda på vad som behövs för att en kemisk förening (som består av kolatomer, syreatomer och väteatomer) skall kallas en sockerart. Kan du konstruera en kolförening som uppfyller detta med bara två kolatomer?

Det enda som jag vet är att de enkla sockerarterna kallas för monosackarider och de har 3 till 7 kolatomer men jag fattar inte varför det inte kan finnas 2 kolatomer. Om det bara finns 1 kolatom kan det bilda dubbelbindning med en syreatom och enkelbindningar med 2 väteatomer.

 

Den generella formeln för kolhydrater är Cn(H2O)n , och det finns faktiskt ett ämne som uppfyller både denna generella formel. Det består av en aldehyd (kan inte vara keton för kolkedjan är för kort) och har en hydroxigrupp, nämligen glykolaldehyd (aldehydformen näst längst till vänster), och den förekommer mest i formen längst till vänster (efter att en vattenmolekyl har adderats till aldehyden och bildat en trialkohol):

 

 

Glykolaldehyden är dock väldigt reaktiv och hittas därför inte riktigt i prover från naturliga källor, som t.ex. vår mat. Den kan brytas ner, och förekommer i metabolismen hos vissa organismer, men är giftig för oss människor. Lite baserat på detta, och lite godtyckligt beslöts att endast kalla ämnen som uppfyller den generella formeln med tre eller fler kolatomer för monosackarider.

Svara Avbryt
Close