2 svar
16 visningar
hallon 2
Postad: 7 jan 2021 Redigerad: 7 jan 2021

Motivationsteorier- herzberg tvåfaktorsteori och vrooms förväntansteori

Hej! Jag har i uppgift att förklara HUR teorierna: Herzbergs tvåfaktorsteori och Vrooms förväntansteori kan användas. Så som jag har förstått det, används de som en form av guidning eller verktyg för att öka arbetarnas motivation på arbetsplatsen eller liknande, men jag undrar mer hur de kan tillämpas på en arbetsplats och för sin egen utveckling som medarbetare? Hur kan man gå till väga för att använda dessa på en arbetsplats och för att ta reda på hur de fungerar för en själv? 

Välkommen till Pluggakuten!

Hur långt har du kommit på uppgiften själv? Vad innebär de båda teorierna? 

 

Tog bort dina skrikiga versaler från rubriken. /moderator

hallon 2
Postad: 7 jan 2021

Jag har kommit en bit där jag skrivit om saker som motiverar mig på arbetsplatsen/skolan dvs. Sett över min egen motivation samt tagit reda en del om respektive teori.

Här är lite information:
Herzbergs teori förklarar hur man kan öka motivationen hos arbetare på en arbetsplats. Han menade att det finns två olika faktorer som påverkar arbetarens situation, dessa är hygienfaktorer och motivationsfaktorer. Hygienfaktorerna är grundläggande för ett arbete men ger inte en ökad grad av tillfredsställelse och motivation. Motivationsfaktorerna är det som kompletterar hygienfaktorerna och bidrar till arbetarens motivation och ökade produktivitet.

Exempel på Hygienfaktorer är saker som lön, ledning, mellanmänskliga relationer, arbetsförhållanden, företagspolicy och administration.

Exempel på Motivationsfaktorer är saker som ansvar, prestation, avancemang, själva arbetet och erkännande.

——-
Vrooms teori förklarar hur individer motiveras för att uppnå mål. För att uppnå mål vill varje individ prestera Vad som avgör om en individ presterar eller ej, avgörs genom tre olika faktorer inom denna teori. Dessa faktorer multipliceras med varandra, och det blir slutligen resultatet av en individs motivation.

Expectancy - om jag försöker, vad blir resultatet?
Instrumentality - vad är sannolikheten att jag kommer att uppnå resultatet?
Valence - hur mycket värdesätter jag resultatet av min handling?

Ett exempel på denna teori kan vara en utbildning. I detta fall kan frågorna exempelvis vara: (taget från wikipedia)

Om jag studerar, får jag ett arbete jag vill ha.
Jag tror att jag kommer att klara av att studera och uppnå dessa krav.
Jag vill ha de arbeten som erbjuds utifrån min utbildning.

Svara Avbryt
Close